Iulian Dascalu a demarat constructia proiectului OpenVille din Timisoara, o investitie de 220 mil. euro, proiectul debutand cu lucrarile la componenta de office a complexului imobiliar. Astfel, grupul Iulius a inaugurat lucrarile de constructie la prima cladire de birouri, care totalizeaza 18.000 mp si a atras deja primii chiriasi: Ness Software Engineering Services si Regina Maria. Pe ce mizeaza investitia uriasa?

Prima cladire de birouri va fi finalizata pana la sfarsitul anului 2016, moment in care in proiect se vor inaugura in total 33.000 mp de birouri. prima faza a proiectului se va finaliza in ultimul trimestru din 2017 si va cuprinde 80.000 mp de birouri. Intr-o a doua etapa de constructie, care ar putea incepe, in functie si de cerere, la doi de la finalizarea primei etape, se vor completa spatiile de birouri pana la o suprafata totala de 131.000 mp. Necesarul de spatii de birouri din Timisoara este de circa 70.000 mp, cu o crestere anuala, avand in vedere ca este un oras in dezvoltare, de circa 15-20%, spune Iulian Dascalu. Acesta este si motivul pentru care etapizarea proiectului s-a realizat in acest fel, astfel incat a doua etapa sa poata fi sustinuta de o cerere reala din piata.

Proiectul dezvoltat de Iulius Management Center va avea o suprafata totala construita de circa 600.000 metri patrati, iar Iulius Mall Timisoara va face parte din acesta. Cea mai mare pondere o va avea componenta de birouri. In total, vor fi construite sapte imobile de birouri clasa A, cu o suprafata totala de peste 131.000 mp inchiriabili, printre care si cea mai inalta cladire din Romania.

"Orice proiect de amploarea OpenVille sau Palas Iasi incepe cu un vis", spune Iulian Dascalu, omul de afaceri care detine Iulius Grup.

In ceea ce priveste componenta de retail, Iulius mentioneaza ca vor exista peste 100 de magazine, restaurante si cafenele. Complexul va include si un multiplex cu 15 sali de cinema, precum si o zona de fresh market, cu fast food-uri si brutarii, carmangerii si locatii cu produse alimentare naturale. Openville va include si patru sali pentru evenimente speciale, cu o capacitate totala de 2.500 de persoane, care vor gazdui congrese, seminarii, conferinte de business, intalniri corporate si petreceri private. Zona de retail din OpenVille va fi finalizata la finalul lui 2017 si aproape va dubla suprafata de retail a Iulius Mall, centru comercial deschis in 2005 si extins in 2009.

In ceea ce priveste spatiile verzi, grupul Iulius si-a propus sa creeze in OpenVille cel mai mare parc suspendat din Romania, cu o suprafata de 55.000 mp. In aceasta zona vor exista patinoar, carusel si piatete pentru evenimente. Grupul de companii Iulius detine patru mall-uri sub brandul Iulius (la Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca si Suceava) si ansamblul urbanistic multifunctional Palas Iasi. Pe segmentul office, compania a dezvoltat la nivel national peste 58.000 mp de birouri clasa A, iar alti 15.000 mp se afla in constructie.

Timisoara, magnet pentru investitii imobiliare: poate sustine toate investitiile anuntate?

Timisoara a devenit in acest an un adevarat hot spot in ceea ce priveste planurile de investitii imobiliare, cu proiecte de sute de mil. euro anuntate. Poate insa sustine orasul toate noile proiecte? Pe unele segmente consultantii imobiliari sunt circumspecti, desi in Timisoara este in mod clar o nevoie de mai multe spatii de retail si office.

Iulian Dascalu, NEPI, Ioannis Papalekas si Alpha Group Investments se numara printre investitorii care vor sa pompeze sume fabuloase in piata imobiliara timisoreana. In afara de Ioannis Papalekas, care pe langa birouri vrea sa investeasca si in sectorul logistic, segment care a tinut capul de afis al tranzactiilor imobiliare in acest an, ceilalti se orienteaza pe centre comerciale si office.

"Timisoara este cel mai bine dezvoltat oras industrial din tara dupa Bucuresti fiind un brat important al economiei nationale. Dupa cativa ani de stagnare, tendintele pietei sunt de crestere a stocului comercial si de birouri. In ceea ce priveste dinamica pietei din Timisoara, parca s-a asteptat ca cineva sa “de-a tonul”. Castigatoare vor fi proiectele deja populare si cu o varietate a facilitatilor", considera Andrei Botis, managing partner al NAI Romania.

Timisoara va ajunge de la 300 mp retail/1000 de locuitori la 900 mp de retail/1000 de locuitori

De ce malluri? Raspunsul este simplu. Timisoara a ramas singurul oras mare care are un singur mall. Timisoara este in prezent, spune Laura Dumea Bencze, head of research in cadrul CBRE, orasul cu cea mai mica densitate de spatiu comercial la mia de locuitori dintre orasele mari.

Densitatea foarte mica de spatii comerciale corelata cu faptul ca Timisoara este orasul cu cea mai mica rata a somajului, venitul cel mai ridicat (dupa Bucuresti) si perspective de dezvoltare dinamica prin pozitia geografica, calitatea fortei de munca sau dezvoltarea zonei industriale, face ca orasul sa fie o destinatie extrem de atractiva si pentru dezvoltarile de spatii comerciale,in opinia Laurei Dumea Bencze.

Densitatea spatiilor de retail din Timisoara s-ar tripla la finalizarea mallurilor anuntate

„In mod evident este loc pentru dezvoltarea de noi spatii comerciale, de calitate. Insa, finalizarea tuturor proiectelor aflate acum in dezvoltare (Shopping City Timisoara - NEPI, Open Ville - Iulius Group, Timisoara Centrum- Alpha Investments, Timisoara Plaza - Plaza Centers) ar duce la triplarea densitatii - de la actualmente 300 mp la 900 mp per 1.000 locuitori. O astfel de crestere este nesustenabila si greu de absorbit in piata”, a comentat Laura Dumea Bencze, anterior pentru wall-street.ro.

Citeste si:

    Stocul de birouri din Timisoara se tripleaza in 3-4 ani

    Similar sectorului retail, segmentul birouri este insuficient dezvoltat raportat la cerere. Timisoara are in prezent un stoc de 90.000 mp, dar cu potential de triplare in urmatorii 3-4 ani, potrivit datelor CBRE.

    „In cazul segmentului birouri vom asista la o dezvoltare in faze ale cladirilor, pe masura inchirierii acestora, mai degraba decat o dezvoltare speculativa in totalitate. Aceasta va contribui intr-o oarecare masura la absorbtia corecta a cladirilor noi”, a spus consultantul.

    Cine mai dezvolta in Timisoara

    NEPI a demarat constructia unui mall de 70.000 de mp in Timisoara, care va include pationoar, un cinema 4Dx, dar si un Carrefour de 10.000 mp.

    Ioannis Papalekas spune ca focusul investitiilor viitoare va fi pe logistic, fiind vizate Timisoara, Cluj si Constanta, iar din total circa 300 mil. euro vor fi alocati acestui segment. "Vom construi foarte mult pe logistic in Timisoara. Incepem acum 150.000 mp. De asemenea, vom face birouri in Timisoara intr-o zona centrala. Vom incepe cu o prima faza de 20.000 mp, iar per total proiectul de birouri din Timisoara poate ajunge spre 60.000 mp", a spus anterior Ioannis Papalekas.

    Citeste si:

      Plaza Centers a anuntat de asemenea ca a securizat finantarea pentru constructia unui mall de 40.000 mp in Timisoara.

      In prezent, singurul mall din Timisoara este Iulius Mall, dezvoltat de omul de afaceri Iulian Dascalu, iar principalul proiect de birouri este City Business Centre, dezvoltat de Ovidiu Sandor si cumparat de NEPI.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


      Setari Cookie-uri