Cultura dubla de aluni si trufe poate reprezenta o idee de afacere care sa iti aduca incasari sigure pentru urmatorii 40 de ani, iar veniturile pe care le poti obtine din comercializarea acestor produse nu sunt deloc de neglijat. wall-street.ro a discutat cu reprezentantii companiei Il Tartufo Alba, unul dintre cei mai importanti jucatori din piata puietilor micorizati, care a infiintat peste 100 de plantatii la nivel national.

Descopera mai multe idei de business pe Raftul cu Afaceri.

Plantele micorizate (care faciliteaza cresterea trufelor) sunt pin, carpen, fag, stejar si alun, spune George Jorj, reprezentant al companiei Il Tartufo Alba, care recomanda pentru cei interesati de acest tip de afacere alunul, avantajele fiind dubla cultura pe o perioada de 35-40 de ani. ”Pentru cine e interesat numai de trufe recomandam stejarul, perioada de producere a trufelor fiind de peste 60 de ani”, spune Jorj.

Costurile minime de infiintare a unui hectar sunt de circa 19.000 de euro, la care se adauga ingradirea terenului, sistemul de irigare si achizitia de utilaje si echipamente pentru intretinerea culturii.

Cultura aluni

Productie de trufe negre de pana la 150 kg la un hectar

Productia de trufe negre pe o plantatie de un hectar se situeaza intre 120-150 de kg. Pretul trufelor negre este cotat in bursa si a variat anul trecut intre 100-800 euro/kg in functie de tipul de trufa, iar pentru cele albe pretul a trecut de 2.500 euro/kg.

Potrivit lui George Jorj, suprafata minima cu care poate fi inceputa o cultura trufiera este de 1.000 mp, iar pentru a obtine un profit mai mare specialistul recomanda un teren de 5.000-10.000 mp. Pentru dezvoltarea trufelor terenul trebuie sa fie alcalin, calcaros si cu un schelet elevat. In acest sens, este necesara efectuarea unei analize pedo-geografice asupra terenului pentru a stabili tipul de trufa si planta suport pentru infiintarea culturii.

Pe o suprafata de un hectar pot fi plantati 700 de puieti micorizati. Alunul produce alune din al 3-lea an, circa 2-3 kg pe planta, in anul 6-7 aproape 7-8 kg de alune pe planta, iar la maturitate produce chiar peste 15 kg pe planta. Culturile trufiere pot intra in productie incepand cu al 4 – lea sau al 5 - lea an.

Plantatie aluni

”In Italia, intr-o cultura trufiera realizata de firma noastra s-au gasit trufe si din al 3-lea an, dar nu in cantitati mari. Pentru rezultate optime este necesar ca anual sa se efectueze analiza solului. Doar asa se pot vedea modificarile caracteristicilor solului si la nevoie se poate interveni, eventual, pentru restabilirea parametrilor optimi dezvoltarii trufelor. De asemenea, in al 3-lea an este necesara efectuarea unei analize a aparatului radicular pentru a se observa stadiul dezvoltarii micorizei”, completeaza reprezentantul Il Tartufo Alba, compania oferind asistenta si consultanta la plantare, servicii gratuite timp de un an.

In ceea ce priveste intretinerea culturii, puietii trebuie irigati in perioada de seceta (trebuie evitata apa de la retea intrucat contine clor care afecteaza micorizele), trebuie cosita iarba printre ei si din al treilea an este necesara toaletarea.

Trufele se recolteaza cu ajutorul cainilor dresati. ”In acest caz, fie va cumparati un caine gata dresat, fie va ajutam noi sa va dresati propriul caine sau venim noi sa va recoltam trufele cu cainii proprii. Dupa recoltare trufele se vor pastra invelite in hartie de bucatarie in borcane de sticla vidate, apoi se pun la frigider”, mai explica Jorj.

Cultura trufe

Printre tarile care importa cele mai mari cantitati de trufe se numara Italia, Franta, Germania, Spania, SUA.

Soiuri de alun cu incasari de pana la 20.000 euro pe hectar

Un soi foarte apreciat, cu incasari la hectar de pana la 20.000 de euro, este Tonda Gentile micorizat cu miceliu de trufa. Alunul creste de regula sub forma de tufe, cu tulpini drepte, putin ramificate, ce ating o inaltime de 5 – 6 m. Un arbust poate atinge varsta de 80 - 100 de ani. Alunele sunt acoperite de coaja tare, care contine un miez bogat in vitaminele A, B, C si E, dar si in calciu,fier, fosfor si potasiu. Constituie un aliment foarte hranitor datorita continutului mare in uleiuri (50-73%), proteine (12-18%), vitamine, saruri minerale. Alunele pot fi consumate in stare proaspata, prelucrate in produse de cofetarie sau pot fi utilizate pentru extragerea uleiului. Mai mult, alunul reprezinta prima sursa de polen pentru albine.

Plantatie aluni

Acest soi de alun rezista la geruri mari, de pana la -30°C, insa prezinta sensibilitate la gerurile mai mici de -10°C ce apar in perioada infloritului. Nu este pretentios la sol, creste chiar si pe terenuri pietroase, sarace, calcaroase sau acide, insa in conditiile unui regim mai ridicat de umiditate.

”In 2015 pretul la alune aproape s-a triplat, pe fondul prabusirii productiei din Turcia din cauza unui inghet, dar si a cererii din ce in ce mai mari din industria de prelucrare. In consecinta, interesul pentru aceasta cultura a crescut considerabil”, mai puncteaza George Jorj.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri