Lente din strada Arcului, sau Mansarda Lente, cum mai este cunoscut(a), e al treilea local, dintre cele pe care le stiu eu pana in acest moment, al celor care au deschis prima cafenea Lente in Praporgescu, si apoi, vazand ca tot ce e boem prinde foarte bine la bucuresteni, au trecut la industrializarea conceptului.

Cand am auzit de Mansarda Lente, nu stiu de ce imi imaginam ceva la ultimul cat al unui inalt si vechi zgarie nori din frumosul cartier al Bisericii Armenesti. Insa nu e asa, Lente din strada Arcului e intr-o casa batrana, in al carei pod (fiindca nu a fost conceput ca o mansarda propriu-zisa) au facut Mansarda Lente, cea din poze, in care se fumeaza.

Strazile Arcului, Armeneasca, Termopile si tot ce mai e acolo, in jurul Bisericii Armenesti, spun ceva bucurestenilor care stiu ce e acela adevaratul oras vechi, si celor care au tot citit despre el. Desigur, printre batranele case au inceput sa apara si blocuri noi, inalte pana la nouri, cum ar fi acela de pe Armand Calinescu, cel care a ars acum multi ani, din blestemul batranilor bucuresteni, fara indoiala, si nici acum nu s-a mai facut la loc.

Casa lui Lente din strada Arcului e si ea strivita intre doua astfel de diforme cladiri noi, alaturi de alte una sau doua case mici si cam saracacioase care erau in aceeasi curte, cele pe care le vedeti in poze. Lente din strada Arcului e mai in spate, pare ca gard in gard cu Biserica Armeneasca. La el (ea?) se ajunge pe o alee pe care mi-o inchipui vara ca fiind din alta lume decat cea bucuresteana.

Inca din curte, inainte sa intri in casa lui Lente din strada Arcului, iti dai seama despre ce e vorba acolo. Casa cu un mare semineu, in care arde un foc chiar adevarat, nu din plastic, cum e moda acum, si cu lemne din lemn, e inalta si batrana. I-au pus niste mese si semifotolii colorate in cele trei sau partu camere de la parter, intr-un concept care vrea sa iti sugereze ludicul, asa cum am vazut si la celelalte Lenteuri ale lor. Cu atat mai mult cu cat au multe rafturi cu jocuri de diverse feluri.

Pe o scara de serviciu ajungi la Mansarda Lente, daca vrei sa fumezi si sa arunci mucurile de tigari pe jos, ca tot e lemn si panza, cat vezi cu ochii de jur imprejur.

Ma gandeam ca Lente din strada Arcului e mai degraba o cafenea, insa vad ca se pozitioneaza ca un restaurant in toata regula, cu multe feluri de mancare, chiar daca sunt relativ simple, ceva gen bucatarie urbana. Am dialogat pana ne-au luat nervii cu un chelner sictirit ca sa aflam ce e cel mai bun de mancare la Lente din strada Arcului. Pana la urma ne-a spus de o vita nu stiu cum, un pui cu orez si ceva sos si niste paste. Niciuna dintre acestea nu a fost buna. Dar prajitura si vinul au fost.

Pe cat de mult le-am laudat pe chelneritele de la Lenteurile din Praporgescu si din Dionisie Lupu, pe atat de mult m-a enervat cel de la Lente din strada Arcului. Am vazut ca e singur si ca trebuia sa alerge mult, totusi cand iti intra in casa doi oameni cu paltoanele pe ei, macar le dai buna ziua.

Cand am intrat pe usa, mai sa ne lovim cap in cap cu chelnerul alergator, a lipsit cam o jumatate de secunda pentru asta. Insa, fiind tanar, a avut agilitetea necesara sa ne evite. Ne-a aruncat o privire, asa, in fuga, ne-a ocolit si apoi s-a dus in bucatarie, si dus a fost. Nu o mai lungesc cu el. Oricum, eram pe invers pe absolut orice tema. Am dedus noi ca nu era in una dintre zilele lui inteligente...

Mancarea nu a fost buna la Lente din strada Arcului, dupa cum am spus. Insa nici scumpa, asa ca iti dai seama repede ca te duci la Lente din strada Arcului pentru reputatia lui de local boem, pentru atmosfera, ca sa poti fuma ilegal in mansarda si sa dai foc intregului cartier, intr-o zi, sa se simta razbunat si zgarie nourul de alaturi.

Imi imaginez ca vara gradina lui Lente din strada Arcului e foarte frumoasa si ca Lente Avenue e acoperita cu iedera sau cu vita de vie. Cei care au fost acolo acum cateva luni ar putea sa ne spuna...

Sursa foto: George Butunoiu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri