Retailerul suedez H&M a achizitionat o parte din actiunile Re:newcell, o campanie care se ocupa cu reciclarea hainelor vechi si vizeaza o industrie de moda sustenabila.

Tehnologia Re:newcell poate tranforma imbracamintea veche in materiale organice noi, degradabile, pe care industria textila le poate folosi ca fibra, potrivit retaildetail.eu.

“Acesta este elementul care lipsea din ciclul de productie. Re:newcell a suplinit aceasta nevoie”, spune CEO-ul Mattias Jonsson. “Felul in care moda este produsa si consumata poate fi transformat intr-o proces continuu in viitor”, considera acesta.

Re:newcell proceseaza imbracamintea veche si excesele industriei textile din Kristinehamn, Suedia. Acest lucru ar trebui sa contribuie la reducerea cantitatii de deseuri textile. Utilizarea substantelor chimice si a apei in cadrul fabricii respective este complet sustenabila; 7.000 de tone de fibra Re:newcell este produsa in fiecare an in fabrica din Kristinehamn.

Intre 2000 si 2014 productia globala de haine s-a dublat, iar consumul a crescut cu 60%, potrivit Sympany, o companie olandeza care detine sase centre de colectare a hainelor uzate.

“Populatia creste, cu totii credem ca ne permitem 5 tricouri pentru ca ne costa 3 euro. Producem 98 de milioane de tone de fibre, 80 de miliarde de haine, 75% e incinerat. Mai mult, 30% din colectiile din magazine nu sunt vandute, 75% din hainele pe care le purtam devin gunoaie. Pana in 2025 vom produce cu mai mult de un miliard de tricouri, un miliard de blugi. Deci mai multe gunoaie. Alternativa este economia circulara unde gunoaiele sunt vazute ca resursa”, mai spun reprezentantii Sympany.

Spre exemplu, in SUA si Uniunea Europeana, intre 75% si 85% dintre textilele folosite ajung sa fie incinerate. Daca aceste textile ar fi colectate, 55% ar putea fi transformate in haine care pot fi din nou purtate, 20% ar putea fi folosite ca materiale in alte industrii. Profitand de aceste “deseuri” putem obtine noi textile si vom putea reduce drastic nevoia pentru noi resurse de fibre si vom limita impactul negativ asupra productiei de fibre din bumbac virgin.

Sursa foto: August_0802/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri