Monica Cadogan, unul dintre investitorii de la Imperiul Leilor, a pus bazele Vivre in 2012, in urma unei investitii initiale de 200.000 euro. A renuntat la banii pentru o noua casa si a inceput sa vanda online mobila si decoratiuni. Treptat, businessul a ajuns sa fie prezent in 9 tari din regiune si sa devina principalul retailer online home&deco din Romania.

Investitia initiala in Vivre a fost de 200.000 euro, dupa cum povesteste fondatoarea retailerului online: “Investitia Vivre a insemnat pentru noi, atunci, banii pentru casa in care ne doream sa ne mutam. Practic, a trebuit sa aleg intre a risca sa pierd banii intr-un business despre care stiam prea putin sau a-i investi pe toti intr-un imobil. Si am ales. Pana la finalul anului 2011 aveam deja planul de business si prima schita de buget, iar in 2012 am gasit asociati si am facut primele recrutari. Pe 28 aprilie, am lansat oficial Vivre.ro”.

Monica Cadogan: M-am intors la ce mi-a facut dintotdeaua placere

Inainte de a lansa Vivre, Monica Cadogan a lucrat in domeniul de consultanta cu proiecte din fonduri europene. La intoarcerea din concediu maternal a resimtit constrangerile administrative si presiunile din partea clientilor si s-a reorientat catre antreprenoriat.

“In 2011 – 2012, eCommerce-ul era inca la inceput in Romania, iar pentru noi, pentru mine si cei trei co-fondatori care mi-au fost alaturi in proiect, provocarea s-a transformat in oportunitate. La inceput, Vivre era menit sa fie un retailer online – poate de fashion, doar ca, din nou, vorbeam despre o zona pe care o simteam mult prea departe de mine. Asa ca m-am intors la ceea ce imi amintesc dintotdeauna ca mi-a facut placere – arta si obiectul frumos, toate acele lucruri de care te indragostesti pe loc”, povesteste fondatoarea Vivre.

Modelul de business al Vivre propune campanii zilnice pentru diverse categorii de produse si colectii. Dintr-acestea, campania de Black Friday reprezinta aproximativ 7% din cifra de afaceri.

Cele mai populare categoriii sunt decoratiunile, accesoriile de bucatarie si ustensilele, insa in ultimii ani, mobilierul, canapelele si fotoliile, in general corpurile de dimensiuni mari, au urcat in topul preferintelor, romanii fiind mult mai dispusi si mult mai increzatori sa faca astfel de achizitii online. Produsele Vivre sunt importate de la furnizori din Europa sau Turcia, iar articolele sunt produse in toata lumea, din China, India, pana in Statele Unite sau Danemarca.

Monica Cadogan vinde Vivre in 9 tari

Cele mai mari vanzari, dar si cel mai mare numar de comenzi sunt generate in Romania, urmata de Bulgaria, Ungaria, Croatia si Slovenia. Primele doua tari ale topului sunt si primele in care Vivre si-a inceput activitatea si unde retailerul detine deja o masa considerabila de utilizatori recurenti ai platformei.

La nivelul anului 2019, Vivre a inregistrat un numar total de 316.316 clienti activi, din care 189.000 au fost clienti noi. S-au procesat peste 2.300.000 de produse ce au fost livrate in România si alte 8 tari, iar cele mai multe vanzări au fost realizate in Romania, Bulgaria, Ungaria si Croatia.

Monica Cadogan povesteste cum, in 2018, Vivre a deschis al doilea centru de procesare, in Slovacia, in urma unei investitii de 1 milion de euro. Pana atunci retailerul online procesa comenzile clientilor din Romania, iar Monica Cedogan spune ca pe masura ce se vor extinde sunt necesare alte centre de procesare.

Investitiile totale pe care Vivre le-a necesitat in 2018, au fost insa, mai mari. Pe langa noul centru de procesare, compania a intrat pe piata din Grecia, a noua din portofoliu.

Monica Cadogan, despre trendurile din piata home&deco

In ultima jumatate a anului 2019 si inceputul lui 2020, s-a inregistrat o crestere de peste 30% a numarului de cautari in online cu privire la mobilier, decor si accesorii pentru organizare.

Interesul se regaseste si in cresterea de peste 27% a valorii comenzilor plasate in ultimele 6 luni pe site-urile Vivre, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Care sunt trendurile pe piata home&deco? “Vedem un interes sporit al consumatorilor europeni, implicit al celor din Romania, fata de amenajarile interioare. Observam cum preocuparea lor fata de trendurile in domeniu si atentia pe care o acorda armoniei spatiuliui se reflecta in deciziilor de cumparare. In toate tarile in care suntem prezenti, dar mai ales in Romania, vorbim despre consumatori care nu mai fac alegeri doar pe baza functionalitatii produsului, ci si a designului; vedem acest lucru in performanta campaniilor de pe site, construite in jurul unui brand, dar si in numarul tot mai mare de cautari direct dupa numele producatorului. In Romania, in mod specific, vorbim despre o incredere crescuta a consumatorilor in ceea ce priveste showroomurile si retailerii online. Ii vedem mai dispusi sa le acceseze si mai siguri in alegerile pe care le fac, achizitionand tot mai des corpuri mari de mobila, canapele sau fotolii”, spune Monica Cadogan.

"Anul acesta vom continua trendul ascendent din povestea Vivre, respectiv sa crestem mult si sanatos. Investim masiv in operational si in marketing. Ne concentram toate acriunile pentru a stimula loialitatea fata de brand: produse deosebite, experiente inovatoare si focus pe piata de home & deco", incheie Monica Cadogan.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri