Sense, brandul romanesc de fashion al antreprenorilor Cristina si Sorin Chiriac, care mai detin si fabricile de confectii si tricotaje Caremil si Smirodava, a lansat prima colectie de haine realizata din cupro, o tesatura 100% vegana.

Preocuparea pentru sustenabilitate in fashion incepe sa devina o realitate in randul producatorilor, nu doar un trend sau o recomandare de bune practici. Este si cazul Sense, care de peste un deceniu utilizeaza materiale realizate preponderent din fibre naturale, obtinute cu respect fata de mediu si cu o risipa minima.

Acum Sense face inca un pas inainte in directia unei productii responsabile la modul concret, lansand prima colectie realizata din cupro, o tesatura inovatoare, 100% vegana, care se intretine foarte usor, este accesibila ca pret si nu se lipeste de piele, nici macar in zilele in care disconfortul termic atinge cote dificil de tolerat.

Colectia Sense realizata integral din cupro este alcatuita din rochii casual de vara, drepte sau usor clos, pantaloni chino confortabili, cu elastic la spate si buzunare, bluze cu lungime asimetrica si croi lejer, intr-o gama cromatica ce rimeaza cu sezonul: tonuri de beige, caramel, caramiziu, oranj stins, albastru, bleumarin si kaki.

Ce este cupro

Peste zece milioane de tone de haine ajung anual in depozitele de deseuri, majoritatea nefiind biodegradabile sau degrandandu-se la o rata foarte scazuta, de regula in cateva sute de ani. 58% din impactul negativ al poluarii se datoreaza metodelor implicate in producerea de piese vestimentare, de la cantitatile imense de apa folosite pentru a dilua si a clati substantele chimice regasite in multe fibre modificate genetic si pana la urmele lasate in sol, in aer etc, potrivit Sense.

Spre deosebire de celelalte fibre, cupro necesita mult mai putin detergent si apa pentru curatare, iar datorita faptului ca este vegana se descompune in totalitate, neramanand la suprafata solului. In cat timp se intampla acest lucru? Mult mai repede decat te-ai fi asteptat: in aproximativ doua luni (in conditii de vara, la o temperatura medie de 35 de grade si umiditate 80%), cupro isi pierde jumatate din greutatea initiala, fibra fiind descompusa de organismele vii. Chiar si cand este ingropat, cupro produce cu mult mai putine substante toxice comparativ cu poliesterul, nylon-ul, matasea sau lana. In plus, absolut toti solventii folositi intrunesc standardele ecologice impuse la nivel international, iar produsele rezultate dupa prelucrare sunt certificate de institutiile specializate.

Producatorul fibrei de cupro este compania Asahi Kasei, unul dintre cei mai mari jucatori la nivel global in productia de fibre, electronice, rasini, materiale de constructii si bunuri de larg consum. Una dintre misiunile companiei japoneze consta in inovatie si in imbunatatirea calitatii vietii si a mediului inconjurator, cupro numarandu-se printre reusitele echipei de cercetare si dezvoltare. Cunoscut si sub denumirea de Bemberg, dupa numele inventatorului sau, cupro este o fibra din celuloza regenerata, obtinuta din bumbac. Mai precis, din invelisul semintelor de bumbac, care pana in momentul punerii la punct a tehnologiei de rafinare si dizolvare, era considerat deseu si aruncat direct la gunoi.

Cupro este singurul material care alatura delicatetea unei fibre naturale cu functionalitatea asigurata de fibrele sintetice. Inainte de toate, cupro aproape ca nici nu se simte pe piele, structura fibrelor sale fiind aproape perfect rotunda in sectiune, ceea ce inseamna ca textura este mult mai neteda si implicit prezinta un potential redus de a irita pielea sensibila.

Cupro este de asemenea si o fibra care asigura controlul perfect al temperaturii corpului, atat in lunile de vara, cat si in sezonul rece. Datorita capacitatii sale incredibile de a absorbi si de a elimina umezeala, cupro permite pielii sa respire, mentinand un confort absolut indiferent de conditiile meteo. Vara respinge caldura, iar iarna genereaza energie termica prin absorbtia apei de la suprafata pielii. Hainele confectionate din cupro pur si simplu nu se lipesc de piele, senzatia de prospetime si de racoare conferita, determinandu-te sa te gandesti ca porti cu tine in permanenta un aparat invizibil de aer conditionat.

Cum se prezinta cupro? Asemenea unei matase mai plina, insa spre deosebire de aceasta, mult mai usor de intretinut si mai accesibil ca pret. In plus, cupro fiind vegan, nu sunt folosite organisme vii (ca viermii de matase) si nici cleiuri de oase la prelucrare.

Evolutia Sense

Lansarea unei colectii aparte, din cupro, nu este ultima noutate a brandului Sense. In luna martie a acestui an, brandul romanesc a deschis primul magazin din Bucuresti.

Sorin Chiriac, fondatorul Sense, sustinea, in cadrul conferintei Fashion ROute organizata de wall-street.ro, ca sustine ca sectorul de textile se va orienta catre o piata care plateste mai mult. "Cred ca industria romaneasca se va rafina, se vor produce lucruri din ce in ce mai scumpe, mai dificil de facut si mai bine platite", explica reprezentantul Sense.

Sorin si Cristina Chiriac au inceput sa lucreze in industria de moda in urma cu mai bine de douazeci de ani. Au inceput cu 40 de oameni, iar in prezent conduc doua fabrici de textile si tricotaje si o echipa de 800 de angajati si detin propriul brand de imbracaminte.

Sursa foto: fashionsense.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri