In plin sezon (august-septembrie), 70% dintre fructele si legumele din Lidl provin de la cei 130 de producatori romani inclusi in proiectul „Piata Lidl”. Unul dintre acesti producatori este Dan Loagar, din localitatea ialomiteana Scanteia, unde produce ardei de toate tipurile, tomate, pepeni, vinete si castraveti, pe o suprafata de 45 de hectare. Am mers in vizita la ferma din judetul Ialomita pentru a vedea cum sunt cultivate legumele si fructele pe care le gasim in rafturile Lidl.

Dan Loagar (51 de ani) este antreprenor de cand se stie. A inceput cu comertul, pentru ca, din 1997 sa intre in agricultura si sa se dezvolte pana la o ferma de 280 de hectare.

„Atunci cand am inceput, cumparam legume de la tarani si mergeam in piete pentru a le vinde. In 2007 am achizitionat pamant si am inceput sa ma ocup si de productie”, povesteste fermierul care, in prezent, are 22 de angajati.

Foarte mult timp, fermierul isi vindea productia in piete sau o trimitea catre fabrici, pentru procesare. Asta pana in 2016, cand a inceput colaborarea cu cei de la Lidl.

„Peste 60% dintre legumele pe care le cultiv in ferma merg catre Lidl, restul fiind trimise catre cateva fabrici mici care fac produse prelucrate. Livrez zilnic fructe si legume proaspete catre magazinele Lidl cu cele trei masini pe care le-am achizitionat”, mai explica fermierul.

Rosia de Buzau, revitalizata si in ferma din Scanteia

In cadrul programului „Cultivat in Romania, specific romanesc“, desfasurat in parteneriat cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti si Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Legumicola din Buzau, in rafturile magazinelor Lidl se gasesc, din 2017, mai multe soiuri romanesti, revitalizate.

„Chiar daca astfel de soiuri sunt mai sensibile – nu sunt potrivite 100% nevoilor din retail pentru produse rezistente in timp, cu pierderi minime, ele totusi aduc aportul acela de gust pe care il doresc clientii”, explica Claudius Kisfaludy, Director Achizitii Legume-Fructe Lidl Romania.

Una dintre legumele readuse la viata de Lidl este si rosia de Buzau, un soi creat in 1976 la Institutul de la Buzau, care imediat dupa Revolutie a cam disparut din piete. Dan Loagar este unul dintre cei 6 fermieri care cultiva acest soi.

„Fiind un soi destul de pretentios, l-am cultivat pe o suprafata mica, de doar jumatate de hectar. Rosiile de Buzau trebuie recoltate cu grija, puse direct in ladita, pe maximum doua randuri. In magazin ar trebui vandute aproape instantaneu pentru ca sunt foarte perisabile”, explica fermierul. Chiar si asa, rosia de Buzau este tomata pe care antreprenorul ialomitean obtine cel mai bun pret.

„In functie de cerere si sezon, pretul variaza intre 3 si 4 lei pe kilogram, fiind soiul cu cel mai mare pret din ce cultivam”, recunoaste fermierul.

Iar „afacerea rosia de Buzau" pare a fi rentabila si pentru Lidl care, in prezent, vinde acest produs cu 6 lei/kilogram, aproape dublu fata de pretul de achizitie.

Investitii in utilaje, flota si linii de sortare si ambalare

In total, Dan Loagar trimite catre Lidl pleaca intre 10 si 15 tone de legume pe zi, iar cand livreaza si pepeni, ajunge la un volum de 30 de tone de marfa. Pentru a face fata acestei cereri, in ultimii doi ani, ialomiteanul si-a dezvoltat propria linie de sortare si ambalare, are o flota de trei masini dotate cu frig si a achizitionat utilaje moderne care sa il ajute sa semene si sa recolteze.



„In urma cu 4 ani, am investit 42.000 de euro intr-un utilaj de recoltat castraveti. Platforma de recoltat este deservita de 24 de persoane, iar viteza de deplasare este de 60-70 de metri/ora. Echipamentul este prevazut cu benzi transportoare asezate in fata persoanelor care se ocupa de recoltat. Cei care deservesc platforma de recoltat sunt asezati in pozitie verticala, cu capul in jos”, explica Loagar.

In 2018, Technoplant Farm, firma detinuta de Dan Loagar, a raportat o cifra de afaceri de 2,1 milioane lei si un profit de 630.000 de lei. Pentru acest an, antreprenorul estimeaza o cifra de afaceri care sa depaseasca valoarea de 4 milioane de lei.

Citeste si: Strungarul din Fierbinti care produce legumele din Mega Image.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri