De la 1 octombrie, Kaufland Romania a introdus in magazine pungi biodegradabile compostabile la raioanele de legume-fructe, vitrina cu servire asistata, produsele care se vand vrac si raionul de paine. Pretul unei pungi va fi de 0,10 lei, iar initiativa vine dupa ce in iulie 2019 s-a majorat ecotaxa pentru pungile de plastic.

Noile pungi sunt realizate din amidon de porumb si contin un minim de 40% materie prima bio obtinuta din surse regenerabile organice. Pretul unei pungi va fi de 0,10 lei/punga.

Pe langa pungile biodegradabile, in magazinele Kaufland se pot gasi saci reutilizabili pentru cantarirea produselor de la raionul legume-fructe, care pot fi achizitionati la pretul de 5,99 lei, pachetul cu doua bucati.

Mai mult, de la 1 ianuarie 2020, toate sacosele-maieu de la casele de marcat sunt inlocuite cu o varianta reutilizabila.

„Introducem o piedica de utilizare excesiva (n.r. a pungilor de plastic). Pasul unu: nu le mai oferim gratuit, punem un pret modic pe pungile subtiri. (...) Pasul doi: o campanie educationala prin care fortam schimbarea obiceiului de risipa. Transmitem clientilor mesaje educationale. Vrem ca oamenii sa constientizeze. Deviza acestui proiectul este <Consumul excesiv de pungi dauneaza grav comunitatii>”, a declarat Valer Hancas, director de comunicare si corporate affairs in cadrul Kaufland Romania.

Estimarea arata ca prin introducerea acestor masuri in magazine, cantitatea de plastic de unica folosinta, nereciclabil, este redusa cu 40 de tone de ambalaje/luna.

„Obiectivul nostru este sa reducem risipa de pungi cu cel putin 30% intr-un singur an”, a adaugat Hancas.

La inceputul luni iulie 2019 a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 50/2019 (Ordonanta nr. 50/2019), care introduce modificari in ceea ce priveste contributiile datorate de operatorii economici la Fondul pentru mediu. Una dintre principalele modificari vizeaza majorarea ecotaxei pentru pungile din plastic de la 0,10 lei/bucata in prezent la 0,15 lei/bucata.

Romanii si pungile

Departamentul de cercetare al companiei Kaufland Romania cu ajutorul unei agentii de research a realizat un studiu care arata comportamentul romanilor fata de utilizarea excesiva a pungilor. Studiul a fost realizat in septembrie 2019, de pe un esantion de 1.001 de persoane.

Concluziile studiului:

  • 54% dintre romani ar prefera pungi biodegradabile la raionul de legume-fructe;
  • 8 din 10 romani obisnuiesc sa foloseasca pungi pentru cantarirea fructelor si legumelor. Doar 20% dintre ei au un comportament anti-risipa, mai exact, 7% dintre romani nu folosesc deloc punga, iar 14% spun ca vin cu punga reutilizabila de acasa;
  • 4 din 10 romani au declarat ca introducerea pungile biodegradabile contra cost i-ar determina sa isi schimbe comportamenul de a utiliza excesiv pungi de unica folosinta la legume-fructe.

Kaufland se numara printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine in 8 tari si o retea de 126 de magazine in Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri