Dezvoltarea pe scara larga a comertului electronic creeaza, din ce in ce mai mult, o presiune uriasa asupra modelelor clasice de retail, in special dezvoltari imobiliare de tip mall-uri de mari dimensiuni, a declarat Andrei Diaconescu, co-fondator, One United Properties. "Practic, ceea ce va supravietui (expansiunii e-commerce-ului - n.r.) vor fi atat retailul de proximitate, cat si mall-urile bine pozitionate".

Piata imobiliara nu este imuna la diverse schimbari ale obiceiurilor de consum, care acum se concentreaza intr-o pondere din ce in ce mai ridicata in mediul online, iar, ca urmare, "la nivel mondial exista un shift in acest sens in randul investitorilor de real estate". Astfel, "daca dezvoltatorii aveau pana acum un set de trei categorii mari pentru investitii: retail, spatii de bioruri si rezidential, acum atentia se orienteaza preponderent doar pe spatii de birouri si rezidential. Presiunea exista, deocamdata, doar in Statele Unite, insa urmeaza Europa si apoi si Romania", a spus Andrei Diaconescu (foto).

In opinia sa, "dezvoltarea comertului electronic omoara dramatic mall-urile peste tot in lume si, din aceasta cauza, dezvoltatorii raman practic cu doar doua categorii pentru investiti: spatii de birouri si rezidential". El adauga ca, in acelasi timp, vor creste si investitiile pe segmentul industrial, odata cu scaderea celor din retail, insa aici sunt dezvoltatori specializati doar pe acest profil.

"Asta in urmatorii 10 ani va pune o presiune foarte mare pe cele doua segmente, pentru ca toti banii care sunt bugetati astazi pentru investitii de retail pe termen lung vor fi treptat mutati catre partea cealalta. Este o scadere dramatica de interes pentru dezvoltari pe zona de retail, in specail peste Ocean. Practic ceea ce va supravietui vor fi atat retailul de proximitate, cat si mall-urile bine pozitionate", a mai spus Andrei Diaconescu.

One United Properties, companie cu capital romanesc, are in lucru proiecte de 150.000 mp de spatii de birouri pentru urmatorii trei ani, cumuland investitii totale de 220 milioane euro. Pe langa suprafata de spatii de birouri, cele trei proiecte aflate in constructie, One Floreasca City, One Cotroceni Park si One Verdi au si componente importante de rezidential si retail de proximitate. De exemplu, One United Properties va dezvolta in cadrul proiectului mixt One Cotroceni Park o zona de retail de dimensiunea unui mall (15.000 mp).

Lucrarile de constructie la One Tower din ansamblul One Floreasca City au ajuns la nivelul P+12, urmand sa fie livrat in trimestrul patru 2020. La One Cotroceni Park dezvoltatorul a inceput lucrarile de demolare si este in asteptarea autorizatiei de constructie pentru un business park cu suprafata de 80.000 mp. Termenul de livrare este trimestrul al patrulea din 2021.

Cel de-al treilea proiect, One Verdi Park, prevede constructia a doua turnuri unul de birouri si unul rezidential, pe bulevardul Barbu Vacarescu. Cele doua turnuri vor fi conectate de un spatiu comercial la parter. Pentru acest proiect, dezvoltatorul da startul in aceasta toamna lucrarilor de constructie, livrarea fiind estimata pentru primul trimestru al anului 2022.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri