Consumatorul roman, centrat foarte mult pe pret, incepe sa-si schimbe comportamentul de consum si devine tot mai interesat sa experimenteze. Ce trebuie sa faca producatorii si retailerii pentru a se asigura ca isi pastreaza fidelitatea clientilor? Ne-a raspuns Alexandra Ristariu, director general Mondelez Romania si speaker retailArena 2019, intr-un material preview al evenimentului din 23 si 24 octombrie.

“From emotions to experience: retail of the future” este tema editiei cu numarul 7 a retailArena, evenimentul anului in industria de retail. Vino alaturi de noi pe 23 si 24 octombrie, la hotel Sheraton, sa afli toate noutatile si tendintele din retail si cum iti poti creste afacerea.

De ce trebuie sa tina cont un retailer in momentul de fata pentru a ajunge cat mai repede si mai eficient la consumator?

Cu trecerea timpului, consumatorul roman, centrat foarte mult pe pret, incepe sa caute valoarea adaugata a unui produs si, de asemenea, este mai interesat sa experimenteze atat la nivelul gusturilor, al aromelor, dar si la nivelul combinatiilor de ingrediente sau chiar de marci. Daca in trecut consumatorul punea in cos un singur pachet de biscuiti, acum a devenit o obisnuinta sa cumpere 2 sau mai multe produse pentru a le consuma in diferite momente, satisfacandu-si nevoi diferite.

In acest context, este extrem de importanta comunicarea in magazine, iar pentru produsele noi campaniile de sampling au un impact mare in decizia de cumparare. Portofoliul diversificat, dar adaptat fiecarui tip de magazin si asezarea corecta la raft pot genera cresteri de vanzari.

Decizia de cumparare in categoriile de implus se ia la raft, dar ea este foarte influentata de notorietatea marcii si a produsului, pe care o poti construi doar prin campanii de comunicare puternice, sustinute si eficiente.

De asemenea, din ce in ce mai multi consumatori sunt interesati de modul in care ingredientele sunt prelucrate in procesul de productie si de impactul pe care il au asupra mediului. Comunicarile de pe pachet legate de sustenabilitate, cum este certificarea Cocoa Life sau alte afirmatii despre sustenabilitatea ingredientelor, sunt din ce in ce mai relevante in procesul de achizitie, in special pentru consumatorii tineri.

Se pune tot mai mult accent pe comunicarea beneficiilor care stau in spatele pretului, iar consumatorii sunt mult mai atenti la ceea ce cumpara si sunt pregatiti sa plateasca mai mult pentru calitate si pentru produse cu adevarat speciale.

Cresteri semnificative sunt inregistrate in ultimii ani in categoria de sezoane dedicate sarbatorilor de Paste si Craciun, acestea fiind ocazii in care consumatorii sunt dispusi sa depaseasca cu mult valoarea medie a unui cos de cumparaturi. In topul preferintelor, in ceea ce priveste promotiile se pozitioneaza din ce in ce mai mult pachetele promo si promotiile cu valoare adaugata in defavoarea reducerilor de pret.

Consumatorii raman inca fideli brandului preferat, dar asteapta cat mai multe inovatii de la acesta, fie ca vorbim de produse noi, de ingrediente inedite, de promotii atractive sau de campanii de comunicare inedite.

Care sunt cele mai mari provocari ale retailerilor in momentul de fata?

Piata de ciocolata si biscuiti a inregistrat o crestere continua in ultimii ani, dar are inca un potential mare de dezvoltare tinand cont ca in Romania consumul per capita este inca destul de scazut fata de pietele din vestul Europei. Categoriile de ciocolata si biscuiti sunt foarte competitive si dinamice, iar acest lucru te motiveaza sa gasesti mereu solutii pentru a te diferentia si a atrage consumatorii prin crearea de experiente de cumparare in magazine. Investim mult in inovatii, lansam produse noi, dar provocarea este sa te diferentiezi atat printre competitori, cat si in interiorul propriului portofoliu, care este la randul lui destul de amplu.

Cu 10 marci in portofoliu si sute de produse, construirea unui calendar de evenimente si definirea celor mai eficiente mecanici, respectand identitatea fiecarei marci si asigurandu-te ca ramai relevant pentru clienti si consumatori poate reprezentare o mare provocare.

Ramane inca perceptia ca promotiile de pret sunt atractive si pot genera vanzari pe termen scurt, dar strategia este de a gasi modalitati pentru crestere sustenabila si crearea de valoare adaugata in linie cu valorile si comunicarea fiecarui brand. Valoarea unui produs (raportul calitate/ pret) si adresarea unei ocazii de consum incepe sa devina mai importanta decat pretul in sine.

Retailul in Romania este foarte competitiv si cel mai probabil, la fel cum a fost valabil in ultimii ani, performanta in acest sector va fi mult peste medie (i.e. fata de alte sectoare/ industrii – cu rata de crestere peste media celorlalti contribuitori la GDP). Vedem un efort sustinut din partea tuturor jucatorilor – o abordare variata a strategiei de omni-channel – cu focus si oportunitati din ce in ce mai mari pe online. Nici lanturile locale nu raman in urma, si sunt inca multe arii de explorat – si in comertul traditional si in cel modern. Aceste abordari sunt foarte aliniate cu preferintele consumatorilor spre proximitate, convenienta, dar mai ales servicii personalizate.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Andra Imbrea
    Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Companii »


    Setari Cookie-uri