In ultimii ani tot mai multi retaileri au devenit interesati de sustenabilitate si este o miscare fireasca, daca ne uitam putin in jurul nostru. O parte din deseurile care polueaza mediul inconjurator provine si din industria de retail si din cea a bunurilor de folosinta indelungata, pe langa alte mari industrii care afecteaza planeta.

Interesul retailerilor pentru sustenabilitate s-a intensificat in ultimii ani in Romania. Tot mai multe lanturi de retail au inceput sa desfasoare diverse actiuni si au luat masuri pentru a avea un model de business cat mai sustenabil. Vorbim astfel despre introducerea produselor sustenabile in oferta, colectarea deseurilor sau inlocuirea ambalajelor si a pungilor cu materiale biodegradabile. Iata cateva exemple concrete ale retailerilor din Romania:

Carrefour a introdus inca din 2018 pungile biodegradabile de cumparaturi, facute din resurse regenerabile si in intregime compostabile, adica se convertesc in material organic de catre microorganisme aparute natural.

Cora a anuntat anul trecut, in august, ca elimina din toate supermarketurile sale pungile din plastic foarte subtiri, fara maner. Acestea erau inlocuite cu ambalaje biodegradabile certificate la nivelul Uniunii Europene. Cora a eliminat astfel din circuit peste 6 tone de plastic in fiecare luna si peste 30 de milioane de pungi de plastic anual.

Si Kaufland a introdus in octombrie la raioanele de legume, fructe, paine si produse vrac din hypermarkturile sale pungi biodegradabile contra sumei de 10 bani. Pe langa pungi, retailerul a introdus si saculeti reutilizabili pentru cantarirea legumelor si a fructelor, parte dintr-un demers prin care Kaufland vrea sa contribuie la reducerea poluarii. Kaufland estima ca prin introducerea acestor masuri in magazine, cantitatea de plastic de unica folosinta, nereciclabil, era redusa cu 40 de tone de ambalaje/luna.

Introducerea pungilor biodegradabile a fost impulsionata de hotararea guvernului de a majora ecotaxa pentru pungile din plastic anul trecut, de la 10 bani la 15 bani bucata. Retailerii au inceput astfel sa mizeze pe politici sustenabile pentru a diminua cantitatea de plastic ce ajungea in natura si pentru a promova o economie circulara.

Alte actiuni in directia introducerii plasticului intr-un traseu circular au venit din partea Carrefour care a pornit in 2019 un program de plata cu PET-ul. Prin programul “Punem pret pe plastic”, clientii puteau duce la magazin o sticla PET primind in schimb legume sau fructe de la fermieri romani. Pentru ca rezultatele acestei campanii au fost peste asteptarile retailerului, programul s-a extins in alte cinci orase din Romania: Timisoara, Cluj-Napoca, Buzau, Constanta si Bucuresti.

Si Kaufland colecteaza trei tipuri de ambalaje: PET-uri, sticla si doze de aluminiu. Retailerul isi rasplateste clientii care recicleaza prin cupoane de reducere ce pot fi folosite in hypermarkturile sale.

Tot la capitolul colectare si reciclare, Cora demareaza inca din 2013 coraVerde, un program unde clientii pot duce aparatura electrica si electronica, PET-uri si doze din aluminiu.

Retailerii au devenit constienti de puterea exemplului si de faptul ca generatiile tinere de consumatori sunt tot mai atente la astfel de practici si tin cont atunci cand aleg un brand. Poate daca la inceput aceste practici erau percepute ca strategii de marketing, investitiile tot mai mari din ultimii ani arata ca jucatorii isi iau tot mai in serios angajamentul in directia sustenabilitatii, care devine o parte integranta din modelul de business.

Tot in ceea ce priveste colectarea deseurilor, retailerii au inteles necesitatea de a recicla uleiul alimentar uzat. Auchan a introdus in toate hypermarketurile din tara puncte de colectare a uleiului alimentar uzat de la clienti pentru a fi reciclat si folosit in productia de biocombustibil.

De asemenea, la fiecare 3 litri de ulei folosit colectat de la clienti, Carrefour a anuntat ca ofera la schimb 1 litru de ulei proaspat, marca proprie, iar la 5 litri de ulei folosit, 2 litri de ulei proaspat. Initiativa a fost lansata in octombrie in cadrul Carrefour Baneasa si s-a extins in toate hypermarketurile retailerului pana la finalul anului.

Acestea sunt doar cateva exemple de proiecte de responsabilitate sociala din piata romaneasca. Pe langa retaileri, si producatorii mizeaza pe produse sustenabile, pe politici de achizitie sustenabile, pe transparenta, exclud sau diminueaza produsele provenind din surse necunoscute sau ilegale sau cele modificate genetic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri