Pentru a putea vinde servicii de cloud in Romania, trebuie sa identifici o problema, pentru a arata clientilor utilitatea efectiva. Chiar si asa, mare parte dintre potentialii clienti se asteapta ca astfel de solutii sa fie gratuite si “dau inapoi” imediat cand aud ca, totusi, cloud-ul nu este gratuit. Citeste un interviu “ce deschide ochii” despre cloud cu Valentina Crisan, profesionist telecom si cloud.
Valentina Crisan are o experienta vasta in telecomunicatii si in domeniul cloud, activand in prezent la Hostway Romania & Marea Britanie. Ea este si cofondator al EuroCloud Romania. In prealabil, Valentina Crisan a avut functii de conducere in cadrul unor companii precum Synnefo si Ericsson.

Wall-Street.ro: In ultimul timp se discuta extrem de mult despre cloud computing. O sa incep cu o intrebare diferita – in ce industrie NU s-ar preta cloud-ul? Exista?
Valentina Crisan: (fara sa ezite) Nu. Nu exista.

W-S.ro: Deci si o vulcanizare, si o benzinarie ar putea profita de pe urma noilor tehnologii.
VC: De ce nu? Oamenii aceia nu folosesc mail, Google Apps? De ce ar trebui sa isi cumpere un server, o infrastructura, in care sa-si tina toate aplicatiile de care au nevoie? Companiile mici sunt primele care au beneficiul maxim cand vine vorba de cloud. Ele nu isi pun atat de multe intrebari de genul “unde imi sunt datele”, “cum este securitatea”, pentru ca la inceput nu au multi clienti, multi bani de investit. Ei isi spun mai intai sa aiba niste solutii, sa le dea drumul, si apoi vad ei si restul.

W-S.ro: Sa spunem ca vreau sa-mi deschid acum o firma ce vinde produse online. Cum ai incerca tu sa ma convingi sa ma folosesc de solutii cloud, platind lunar o taxa, in loc de propriul server, la mine in casa/firma?
VC: Primul avantaj, acces de oriunde, trebuie sa ai servicii care pot fi accesate de oriunde. Administrarea acelui server – daca nu ai pe cineva specialist cu adevarat, se pot intampla o multime de lucruri neprevazute care sa afecteze buna functionare a site-ului/serviciilor aferente. Deci, administrativ, desi nu poate parea mare lucru, este o durede cap care poate fi evitata prin cloud. Nu in ultimul rand, scalabilitatea. Poate la inceput nu iti dai seama, dar orice om vrea sa isi creasca un business, in timp, si are nevoie de aceasta posibilitate de a scala, usor si rapid.

W-S.ro: Exista probleme legate de pret, in mentalitatea romanilor?
VC: Problema asta este – toata lumea iubeste cloud-ul in Romania, dar nimeni nu vrea sa-l plateasca, cand vine vorba de IMM-uri. Toti ar vrea toate aplicatiile, tot ce se poate! Ar vrea si Google Apps, un CRM micut, sistem de backup – cat ar fi insa de acord sa plateasca pentru serviciile acestea…este cu totul alta problema! In momentul in care se pune problema sa plateasca chiar si doar 5 euro/luna, procentul celor care incheie contract se reduce drastic – pot spune ca de la 100 la doar 10.

Unii nici macar nu ajung sa afle pretul. Cand afla ca trebuie, totusi, sa achite o taxa lunara, dau inapoi. Romanii vor gratis.

W-S.ro: Deci chiar te-ai lovit de astfel de clienti.
VC: Absolut. La inceput aveam ambitia de a face un business din a vinde cloud IMM-urilor, pana am realizat ca in Romania IMM-urile inca nu numai ca nu vor sa plateasca pentru cloud, darmite sa plateasca pe cineva care le ofera consultanta, le inlesneste accesul si intelegerea. De partea cealalta, vanzatorii de cloud nu vor inca sa plateasca pe consultanti, un fel de brokeraj.

Solutia pentru a vinde cloud? Identificarea unei probleme


W-S.ro: Dar, totusi, pana la urma, conteaza ultima linie din Excel. Daca lor le iese mai bine, mai eficient, sa aiba server propriu…cum ii poti contrazice?
VC: Multi nici macar nu apuca sa faca acel Excel! Daca au deja o alternativa in casa, ei nici nu o sa se uite la o alta, exceptand cazurile in care “ii doare” ceva si atunci sunt nevoiti sa o faca.

W-S.ro: Si atunci, care ar fi solutia pentru a vinde cloud?
VC: Solutia ar fi identificarea unei probleme care pot fi rezolvate prin migrarea in cloud. A venit cineva la mine odata sa-mi spuna “m-am saturat sa-mi tin evidenta pe hartie! Toata lumea sa-mi dea rapoarte pe hartie, sa nu stiu o istorie, o evidenta”. Sunt multi care nu au niciun sistem informatic de analiza, totul se tine pe hartie si in Excel. Si acestia cer solutii, in cloud, care sa ii ajuta sa isi faca viata mai usoara. Oricum, repet, totul merge bine pana cand ajung la bani – atunci, parerea mea e ca multi incep sa dea din colt in colt, sa inceapa sa-si puna problema “dar cat m-ar costa daca as face altfel…dar poate as putea sa mai stau un pic asa…”.

W-S.ro: Deci toata lumea se asteapta ca tehnologiile cloud sa fie gratuite.
VC: Da, pentru ca peste tot au vazut “free” – Dropbox Free, nu stiu ce, free. Deci in mintea acestor companii mici, totul trebuie sa fie gratuit, si nu este asa.

W-S.ro: O alta solutie nu ar fi, pe langa identificarea unei probleme, sa va duceti catre start-up-uri, care abia incep?
VC: Ba da, asta face Microsoft prin programul BizSpark. http://www.wall-street.ro/articol/New-Media/150286/cinci-startup-uri-romanesti-au-primit-cumulat-servicii-in-valoare-de-300-000-dolari-de-la-microsoft.html Pentru acest lucru insa trebuie sa fii o companie cu ceva fonduri in spate. Dupa “ce-i prind”, oferindu-le servicii gratuit, o parte raman alaturi de companie. Dar, repet, e nevoie de capital solid la inceput. Trebuie sa iti permiti.

In Romania inca nu se fac bani din cloud


W-S.ro: Se face business din cloud, in Romania, deci?
VC: Sunt aproape sigura ca nu. Astazi, consumul de public cloud din Romania nu genereaza un business case. Pentru nimeni. S-au incercat studii privind marimea cloud-ului, se estimeaza la un milion de euro doar, parerea mea este ca nu se genereaza profit.

Daca vorbim de private cloud insa, ca in banking, operatori de telefonie mobila care s-au mutat in private cloud, acolo este posibil ca unele contracte sa fie in derulare si sa fie profitabile.

W-S.ro: Deci, deocamdata, toti scot bani din buzunar.
VC: Da, trebuie sa ai o sursa de venituri din alta parte pentru a putea sustine business-ul de cloud.

W-S.ro: Sa continuam speta mea – imi deschid un magazin online, ma hotarasc sa incep prin servicii cloud. Cum iau decizia catre ce companii/companie sa ma duc? Deja sunt mai multi jucatori care ofera servicii satisfacatoare de cloud.
VC: Din pacate, astazi nu exista un mod in care sa alegi, decat cautand pe Google si uitandu-te pe site-urile rezultate. La Eurocloud, pana la finalul anului o sa facem catalogul furnizorilor de cloud din Romania, si atunci va fi mult mai usor sa alegi.

W-S.ro: Cam cati furnizori de cloud sunt in Romania?
VC: Vorbim de sub 50, inclusiv cei mari. Adevarul este ca nu poti sa stii exact – la infrastructura e simplu, ii cunosti, dar sa faci un Software as a Service (Saas) astazi este o chestiune simpla, iti ia doar cateva saptamani. Nu dezvoltarea e problema ci business case-ul, promovarea si asa mai departe.

Si toti acesti cincizeci, spera la un viitor mai bun.

W-S.ro: Si in cat timp ar putea ajunge sa faca business din cloud aceste companii?
VC: Trebuie sa vanda si pe piata din afara, nu doar pe cea romaneasca. Pentru a estima o piata de cloud trebuie sa te uiti si la consumul din Romania, dar cloud-ul deschide si granitele. Daca ne raportam doar la consumul din Romania, o sa fim perdanti intotdeauna. Uite-te la Amazon, la cei mari, daca s-ar fi limitat la consumul din SUA, ce ar fi facut? Pentru ei, ca si pentru cei din Romania, consumatorii trebuie sa existe in toata lumea.

Trebuie sa faci un serviciu care sa fie disponibil si afara, altfel, doar din Romania, nu ai volum suficient.

Sfaturi pentru comercianti online; cloud-ul impinge legalul


W-S.ro: Ce sfaturi ai putea oferi, din punct de vedere cloud, antreprenorilor la inceput de drum?
VC: Ma uitasem anul trecut pe niste studii cam cat cheltuieste o companie mica pe IT, anual. Tot ceea ce inseamna IT – software, hardware, solutii, si asa mai departe. Este pe undeva la doar 1.500 de euro/an. Extrem de putin.

W-S.ro: Abia de-ti iei cateva licente Windows si Office. Daca le iei si pe acelea, legal.
VC: Exact. Oricum, analiza este a noastra, intreband companiile cu care am avut contact dar, realist, aceasta este suma. Revenind la sfaturi – daca ar fi o companie de retail, sunt instrumente on the cloud foarte multe – pornind de la Google si continuand cu CRM care se face si in Romania. Sfatul meu ar fi sa te pui pe sapat. Sa afli alternativele, ofertele.

Cauta sa gasesti si altceva pe langa eMail si infrastructura, pagina de Web. Un CRM este de baza atunci cand contactezi clientii. Un Webshop integrat cu CRM-ul este de asemenea important.

W-S.ro: Deci care este viitorul cloud computing-ului in Romania? Unde vezi tu piata aceasta peste 2-3 ani?
VC: Trebuie neaparat facut ceva pe legislatie. Eu sper ca in 2 ani de zile sa inceapa proiecte care sa sustina noile companii – daca alegi sa mergi pe cloud sa primesti anumite facilitati. Astfel de initiative sunt pornite peste tot in Europa si vor porni, sunt sigura, si la noi. Deci daca folosesti tehnologia sa ai facilitati privind taxele si asa mai departe. Altfel, ne luptam cu morile de vant. Oricat de mari ar fi cei ce ofera servicii, nu o sa fie decat o picatura de apa intr-o galeata, daca nu se implica si Guvernul la nivel legislativ.

W-S.ro: Si ce interes ar avea conducerea tarii sa ofere astfel de reduceri la taxe, de exemplu?
VC: In momentul in care datele tale sunt in cloud, automat si fraudele scad pentru ca nu mai poti sa faci evaziune fiscala, sa “te ascunzi”. Stii fetele acelea pe marginea drumului, care fac asa cu teancul de facturi… E, acest lucru va fi evitat si statul va castiga. Cloud-ul ajuta legalul.

W-S.ro: Si exista miscari in directia aceasta dinspre statul roman?
VC: Sunt sigura ca exista astfel de chestiuni. Probabil ca sunt la nivel de discutii dar se va intampla, de la Comunitatea Europeana, in urmatorii ani, care sa ajute IMM-urile.

Ce poti cumpara contra 50 euro/luna


W-S.ro: Ce servicii cloud ai putea cumpara de 50 de euro/luna?
VC: CRM, hosting, Office, eMail. Probabil si ceva backup, inauntru. De exemplu, o licenta de CRM este undeva la 13 euro/utilizator. Un Hosting este circa 10 euro – oricum, e totul relativ, depinde de trafic, numar de utilizatori.

W-S.ro: In timpul liber am pe tableta instalat un joc care, am citit in presa internationala, are circa 8,5 milioane de useri activi si genereaza venituri de 2,2 milioane de dolari/zi. Cat ar putea costa, maxim, gazduirea pe servere a unui astfel de joc online?
VC: (dupa cateva momente de gandire) Depinde, iti dai seama – ai nevoie de latime de banda pentru ca toata lumea sa poata face trafic. Nu ai nevoie de foarte mult spatiu de stocare, cat de interactiune cu serverele. Cred ca, maxim, 50.000 de euro/luna. Aici este foarte importanta flexibilitatea pe care o ofera cloud-ul, posibilitatea de a plati suplimentar doar pentru traficul suplimentar ce are loc doar in anumite momente ale zilei.

Trei motive pro Hostway


W-S.ro: Sa vorbim si de mutarea ta la Hostway. De ce ai ales aceasta companie?
VC: Au fost trei motive mari. Mi-au spus ca vor sa intre mai mult in zona aceasta de cloud, pornit acum un an, si aveau nevoie de cineva care sa se uite exclusiv la acest segment. Ce m-a convins cel mai mult a fost faptul ca Hostway se va extinde pe piata din UK, preia operatiunile si pentru zona aceea, si ma intereseaza foarte mult sa inteleg de la o piata mult mai matura ce se intampla acolo, sa imi extind cunostintele. Practic, biroul de acolo va fi preluat de catre Romania.

W-S.ro: Si al treilea motiv?
VC: Un nou produs pe care il lanseaza in toamna – un cloud fara virtualizare. Se numeste BigStep. Practic, virtualizarea iti dadea tie posibilitatea ca mai multe masini virtuale sa ruleze pe aceeasi masina fizica. Practic, cu un singur server, deservesti mai multi clienti. Un cloud fara virtualizarea implica o noua arhitectura fizica, astfel incat sa ii dai posibilitatea utilizatorului sa aiba masina dedicata , garantata tie, dar in acelasi timp vei avea scalabilitatea, pay per use. Este o chestiune noua, foarte frumoasa.

W-S.ro: Si cu ce ma afecteaza pe mine?
VC: Targetul asa-zisului “bare metal cloud”, cum mai este numit, nu sunt clientii obisnuiti, mici, ci se duce catre cei mari, cei care cer performanta. Virtualizarea introduce delay-uri foarte mari, vreo 20% din performanta este pierduta. Te duci catre cei ce fac randari, procesari de date, procesari Big Data.

W-S.ro: Deci companiile din Marea Britanie, in special.
VC: Da, deci merg mana in mana aceste doua anunturi. Este o tehnologie foarte noua care te poate propulsa pe piata foarte mult. Va costa mai mult, dar targetam si companiile care isi permit.

W-S.ro: Ce prioritati ai pentru Hostway in urmatorii doi ani?
VC: Vreau sa fim partenerul de cloud preferat pentru dezvoltatorii de software.

W-S.ro
: OK, e usor de declarat acest lucru. Dar CUM veti reusi?
VC: (zambind) Nu pot sa-ti spun, am pornit insa!

Consideri ca serviciile cloud “vor prinde” in Romania, in viitorul apropiat, utilizatorii intelegand ca trebuie sa si plateasca pentru ele? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri