De la Teraplast in 2008, nicio societate romaneasca nu s-a mai listat pe Bursa de la Bucuresti (BVB). Speriati de criza financiara si caderea pietelor, antreprenorii romani au uitat de ceea ce in tarile dezvoltate este considerat ringul campionilor economiei: BURSA. Este BVB in prezent un asemenea ring? Nu. Ar putea sa devina? In mod evident, da, insa in niciun caz fara principala materie prima - companiile.

Patru companii private s-au listat pe Bursa in 2008: Teraplast, Contor Group, Casa de Bucovina si STK Emergent. Niciodata in istoria BVB nu existasera atat de multe IPO-uri intr-un singur an (sau mai exact in doar patru luni).

Nu au fost campioni ai economiei, dar semnalele erau clar pozitive cand venea vorba despre interesul societatilor cu capital privat pentru piata de capital romaneasca. Criza financiara a izbucnit insa in toamna aceluiasi an si de-atunci pe Bursa de la Bucuresti s-a instalat o adevarata seceta la capitolul listari.

De ce atunci a fost posibil? Piata venea dupa un an 2007 de boom, in care actiunile companiilor atingeau maximele istorice, iar tranzactiile zilnice erau in medie de 21 milioane de euro - in comparatie cu 6,8 milioane euro in prezent.

De ce ar veni acum o companie privata pe Bursa? Evident, piata este departe de situatia din 2007, dar “setea” investitorilor pentru actiuni noi este in crestere semnificativa, oferta secundara a Transelectrica de anul trecut, suprasubscrisa in proportie de 138%, fiind o dovada a acestui lucru.

De asemenea, administratorii de fonduri mutuale sau de pensii nu rateaza nicio ocazie pentru a sublinia faptul ca practic nu au in ce sa bage banii pe care ii au la dispozitie atat timp cat pe Bursa de la Bucuresti nu exista companii noi.

Ce fel de companii cauta acestia? In principal din domenii care nu exista sau sunt slab reprezentate pe bursa: din IT, agricultura, retail, telecom sau companii alimentare, arata un sondaj realizat de BVB in randul investitorilor institutionali.

Administratorii de fonduri romanesti sunt interesati de oferte publice in valoare de cel putin 15 milioane euro, prag sub care compania ar putea sa devina neinteresanta pentru aceasta categorie de investitori. De asemenea, o companie noua ar trebui sa aduca circa 25-30% din actiuni pe Bursa, acesta fiind un nivel optim al free-float-ului care ar genera o lichiditate apreciabila in piata pentru respectivul emitent.

Nu in ultimul rand, pretul cerut trebuie sa fie unul atractiv, pentru determinarea unei cereri puternice in cadrul ofertei publice intiale, in caz contrar existand riscul ca oferta fie sa nu fie vanduta, fie sa fie vanduta iar apoi pretul actiunilor sa scada semnificativ dupa listare.

Wall-Street.ro lanseaza "Romania descopera bursa", un proiect editorial care isi propune sa aduca in centrul atentiei companii private a caror listare ar putea sa transforme complet Bursa de Valori Bucuresti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri