Aflata in plina campanie pentru atragerea unor noi companii in piata, fara prea mari rezultate pana acum, Bursa de la Bucuresti primeste o serie de semnale pozitive din partea Adeplast, unul dintre cei mai activi jucatori din piata materialelor de constructii. Reiterarea posibilitatii listarii companiei conduse de Marcel Barbut (foto) vine in contextul in care consultantii de M&A dau sanse mici de reusita privatizarilor anumitor companii de stat.

Acest articol face parte din campania wall-street.ro "Romania descopera bursa", un proiect editorial care isi propune sa aduca in centrul atentiei companii private a caror listare ar putea sa transforme complet Bursa de Valori Bucuresti.

"M-am casatorit cu AdePlast. Nu vreau sa vand (n.red. pachetul majoritar de actiuni), imi doresc sa listez compania pe bursa si sa o duc cat mai sus. Din momentul in care am infiintat AdePlast am luat in calcul listarea, iar acest lucru se va intampla in curand”, a declarat Marcel Barbut, proprietarul Adeplast, in cadrul conferintei M&A Outlook 20013 organizata de wall-street.ro in parteneriat cu Ernst&Young, Raiffeisen Investment, Erste Asset Management si casa de avocatura PeliFilip.

In acelasi timp, Lucian Anghel, presedintele Bursei de la Bucuresti (BVB), a mentionat ca asteapta cu interes primul IPO privat din ultimii sase ani, operatorul de piata avand chiar pregatit un buget special pentru promovarea primei tranzactii de acest gen.

"Voi incerca sa ii iau banii de promovare ai domnului Anghel. Vom anunta listarea la momentul potrivit, nu pot sa dau acum o data exacta. Ce pot spune este ca avem in continuare acest obiectiv", a mai adaugat Barbut.

Primele discutii despre listarea Adeplast au aparut in anii 2007 - 2008, valoarea IPO-ului fiind la estimata atunci la circa 16 milioane de euro de catre proprietarul companiei.

Daca s-ar lista pe BVB, Adeplast ar fi prima companie privata care face o oferta initiala de actiuni (IPO) in ultimii sase ani.

"Imi aduc aminte ca in 2008 avem prieteni si cunostinte care aveau bani pe bursa si pur si simplu aveau satisfactia aceasta de a investi in actiunile unor companii listate. Cred ca a venit momentul sa renuntam la aceasta teroare pe care multi dintre noi o avem fata de pietele de capital", este de parere Barbut.

Anghel: Nu inteleg de ce antreprenorii romani nu folosesc ATS-ul. O companie buna poate atrage fara probleme finantare din piata

Presedintele Bursei de la Bucuresti (BVB), s-a aratat nedumerit de motivele pentru care antreprenorii romani evita in continuare piata de capital, in conditiile in care in ultimii doi ani au existat oferte publice (Transelectrica si Transgaz) unde oferta ferma de cumparare a investitorilor a fost cuprinsa intre 50 si 100 milioane de euro.

Nu cred ca se pune problema ca un antreprenor cu o firma buna si o poveste de succes sa nu gaseasca o finantare de pana la cateva zeci de milioane de euro pe BVB. Imi este greu de inteles de ce antreprenorii romani nu folosesc ATS-ul, care este practic o scoala pentru companiile mici care vor intr-o buna zi sa se listeze in piata principala”, spune Lucian Anghel (foto).

Sistemul alternativ de tranzactionare al BVB (ATS) este adresat in principal companiilor de mici dimensiuni care nu indeplinesc conditiile de listare in piata principala. Platforma a avut foarte putin succes in ultimii doi ani, singurul emitent din Romania listat pe ATS fiind Pro Vorbas (PVBS), o firma de curatenie condusa de investitori italieni. Pe langa actiunile acestei societati, pe ATS investitorii mai pot tranzactiona si titluri ale mai multor companii cu renume, listate insa in afara tarii.

Avocatii si Consultantii de M&A nu dau mari sanse privatizarilor

Eforturile BVB pentru atragerea companiilor private ar putea sa devina cu atat mai necesare cu cat privatizarile anuntate de statul roman fie par ca intra din nou intr-o serie de amanari, fie ar putea sa nu se faca deloc din cauza lipsei de interes din partea investitorilor.

Recent, seful Oficiului Privatizarilor, Gabriel Dumitrascu, a declarat ca planul pentru listarea Nuclearelectrica va fi publicat in 15 iunie, asta dupa ce listarea era prevazuta initial in luna mai. De asemenenea, reprezentantii statului au mai afirmat ca distribuitorul de electricitate Electrica SA va fi listat pe piata de capital la sfarsitul lunii octombrie, dupa mai multe amanari.

In acelasi timp, avocatii si consultantii specializati in piata de fuziuni si achizitii prezenti la M&A Outlook 2013 s-au aratat reticenti cu privire la sansele de reusita ale privatizarilor in general, si ale vanzarii CFR si a Postei Romane, in special.

Problemele financiare dar si complexitatea proceselor de privatizare sunt principalii factori care impiedica inchiderea cu succes a acestor deal-uri pe care statul roman incearca sa le faca.

“Investitorii asteapta flexibilizarea proceselor de privatizare si aducerea la un nivel cat mai apropiat de realitate a statului in ceea ce priveste urmatorii pasi care trebuie facuti pentru ducerea la bun sfarsit a privatizarilor. Astfel de tranzactii facute de stat trebuie sa fie foarte riguros pregatite si in acelasi timp intr-un mod transparent, fapt care nu rar incetineste sau impiedica procesul efectiv de privatizare", a declarat Ioana Filipescu (foto), partner la Raiffeisen Investment.

Marti, Posta Romana s-a adaugat pe lista companiilor de stat scoase la vanzare, dar pentru care nu au exitat investitori interesati.

Potentialii investitori au solicitat prelungirea perioadei de depunere a ofertelor neangajante, dupa ce ANAF a calculat, in urma unui control, noi datorii fiscale, de 107 milioane lei (25 milioane euro).

“Conteaza destul de mult datoriile aparute in urma controalelor fiscale care se fac la privatizari. Au aparut sume mari care nu sunt usor de inghitit. Orice investitor si-a pune intrebari in aceste conditii. La Posta Romana statul trebuie sa se intrebe ce ofera compania fata de alte societati din piata. Un raspuns ar putea sa fie baza sa materiala, activele, acea retea de unitati teritoriale foarte extinsa. In privinta interesului clientilor pentru privatizari pot spune ca nu este extrem de ridicat. Multi intreaba despre privatizari, cer date, vad istoricul statului in astfel de tranzactii, apoi renunta si spun ca nu sunt interesati”, afirma Carmen Peli (foto) partener in cadrul casei de avocatura PeliFilip.

Statul roman nu a reusit anul trecut sa privatizeze CupruMin si nici Oltchim Ramnicu Valcea, in ambele cazuri investitorii declarati initial castigatori neputand sa isi sustina oferta financiara facuta.

In acest an, CFR Marfa si Posta Romana sunt principalele doua tinte pentru privatizare ale statului. In ambele cazuri interesul investitorilor a fost destul de redus, situatia culminand la Posta Romana, unde niciun investitor nu a cumparat pana acum caietul de sarcini

Sursa imagini: Mircea Dragos Photography

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri