Sectorul IT este de departe cel mai slab reprezentat pe Bursa din Bucuresti (BVB), de la falimentul Flamingo International, din 2011, in piata de capital lipsind cu desavarsire orice alt jucator reprezentativ din domeniu. Daniel Nicolescu, directorul PayU, cel mai mare procesator de plati online cu cardul din Romania, spune ca ideea listarii nu i se pare una rea, insa mentioneaza ca decizia va putea sa fie luata doar de Naspers, grupul sud-african care controleaza compania.

Acest articol face parte din campania wall-street.ro "Romania descopera bursa", un proiect editorial care isi propune sa aduca in centrul atentiei companii private a caror listare ar putea sa transforme complet Bursa de Valori Bucuresti.

Un sondaj realizat anul trecut de catre brokerii de la OTP Bank a aratat ca firmele si companiile de IT sunt printre cele mai asteptate de catre investitorii de pe Bursa.


Primul nume care imi vine in minte din IT si care ar fi foarte interesant pentru investitorii de pe BVB este GeCad. In ultimii ani au existat si alti manageri din domeniu care si-au afirmat intentia de a se lista, insa din pacate acest lucru nu s-a realizat pana in prezent”, mentiona Silviu Enache, la acel moment directorul departamentului piete de capital din cadrul OTP Bank.

Procesatorul de plati electronice GeCad ePaymant a fost cumparat in 2010 de catre Allegro, parte a gigantului media sud-african Naspers. Ulterior, GeCad a trecut printr-un proces de rebranding devenind PayU.


Intrebat despre cum vede posibilitatea listarii pe bursa a companiei, Daniel Nicolescu declara ca nu vede nimic rau intr-o asemenea mutare, insa evita sa fie transant cu privire la procesul propriu-zis sau la piata unde sa aiba loc listarea.


Este o idee foarte buna, as spune eu. Naspers, ca si grup, este listat pe bursa, evaluat la circa 26 de miliarde dolari. Acum intrebarea este daca PayU Group sau Allegro Group, la un moment dat, se va lista. Suntem o companie pregatita si nu excludem asa ceva. Sunt convins ca este o solutie care se analizeaza insa nu am nimic oficial din punctul acesta de vedere”, spune CEO-ul PayU.


GeCad a fost fondat la inceputul anilor ’90 de catre Radu Georgescu. Antreprenorul roman a vandut ulterior 83% din companie grupului Naspers, care controleaza mai multe operatiuni in domeniile media, internet si comert electronic in 131 de tari. Naspers controleaza in Romania si alte nume importante din IT precum eMAG sau platformele online autovit.ro, mercador.ro, compari.ro.

„Suntem in pasul de consolidare. Mai avem in vizor tarile din Balcani”

PayU Romania are in prezent 72 de angajati, dupa doi ani de recrutare in care echipa s-a marit de la 27 de angajati.

“Orice business este un animal viu, nu exclud modificari, nici in plus nici in minus, ca numar de angajati”, spune Nicolescu.

PayU Romania face parte din Grupul PayU, care desfasoara operatiuni de integrare plati online pentru peste 18.000 de companii in Europa, Asia si Africa, oferind plati online catre aproximativ 300 milioane de utilizatori de internet.

“Ne vom mai extinde, dar anul acesta nu vom avea o dezvoltare atat de agresiva. Suntem in pasul de consolidare. Mai avem in vizor tarile din Balcani, Slovenia de exemplu. Avem de asemenea cerinte din partea clientilor de a uni continentul European cu continentul African, asa ca Africa de Sud vine ca integrare la PayU Europa”, mentioneaza Daniel Nicolescu.

CEO-ul este unul dintre actionarii PayU, insa nu vrea sa mentioneze ce procent din capital controleaza.“Exista o strategie, la nivel de grup, astfel incat angajatii au un numar de actiuni corespunzatoare cu functia din companie, rezultate si asa mai departe. Se numeste Stock Appreciation si acestea ne tin motivati”, spune Nicolescu.

Metoda de a rasplati angajatii unei companii cu actiuni ale acesteia este foarte des intalnita in cazul grupurilor listate pe bursele externe.

In privinta nevoii de finantare si a cash flow-ului, Nicolescu spune ca pana acum PayU nu a inregistrat probleme. “Intotdeauna am fost pe cash flow pozitiv si nu am imprumutat niciodata bani de la banci. A fost exit-ul catre Naspers si nu am cerut niciodata bani pentru PayU Romania, si nici nu avem de gand”.

Piata de comert electronic din Romania a fost estimata de catre reprezentantul PayU la circa 1,58-1,82 miliarde de dolari, sub cele din Turcia (16 miliarde de dolari), Polonia (6 miliarde de dolari), Rusia (6 miliarde de dolari) sau Cehia (2 miliarde de dolari), dar peste Ungaria sau Ucraina.

O estimare mult mai moderata
a fost facuta anul trecut de catre analistii companiei de consultanta PWC. Acestia considera ca piata locala de comert electronic a ajuns la 647 milioane de euro de euro 2012, fata de 527 milioane de euro in 2011. PWC estimeaza ca domeniul va creste anual, in medie cu 17%, urmand sa atinga valoarea de 1,14 miliarde de euro in 2016.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri