MedLife este una dintre putinele companii romanesti care se pot lauda cu o crestere a afacerilor de doua ori si jumatate de la startul crizei financiare si pana in prezent. Vazuta ca una dintre companiile locale cu cele mai bune perspective de crestere, Medlife a tatonat in ultimii ani ideea listarii pe o bursa. Ce spune Mihai Marcu, presedintele operatorului privat de servicii medicale, despre viitorul companiei si despre sansele unei listari?

Acest articol face parte din campania wall-street.ro "Romania descopera bursa", un proiect editorial care isi propune sa aduca in centrul atentiei companii private a caror listare ar putea sa transforme complet Bursa de Valori Bucuresti.

MedLife este in prezent lider in piata serviciilor medicale din Romania, cu afaceri de 201,6 mil. lei (45,3 mil. euro) in 2012.

“In ultima vreme nu am mai fost contactat de brokeri sau burse in vederea unei listari. Acum patru ani vorbeam despre listare pentru ca existau actionari dispusi sa vanda. In prezent insa nu stiu niciun actionar care ar vrea sa vanda, iar eu nu am intentia sa fac acest lucru in perioada urmatoare. Asadar, in prezent nu mai vorbim despre listare pentru ca si daca ne-am gandi la acest lucru, nu ar avea cine sa vanda”, a declarat Mihai Marcu (foto).

Familia Marcu este principalul actionar al Medlife, cu 51% din actiuni. Urmeaza Societe Generale Asset Management Eastern Europe (SGAM), care controleaza 36,2% din titluri, si International Finance Corporation (IFC), divizia de consultanta si investiii a Bancii Mondiala, cu un pachet de 12,7%.
Cu patru ani in urma, Marcu vorbea despre posibila listare pe Bursa de la Varsovia pentru atragerea finantarii si a unor parteneri. Intre timp insa, in actionariatul MedLife au intrat francezii de la Societe Generale, iar planurile au fost stopate.

Medlife a fost evaluata la circa 60 mil. euro in 2009, cand SGAM au cumparat 36% din companie pentru aproximativ 20 mil. euro. La acel moment, familia Marcu a vandut 29% din cele 80% din actiuni detinute, iar IFC, a ramas cu o participatie de 12,75% din cele 20 de procente detinute initial.

In 2008, cu un an inainte de aceasta tranzactie, MedLife avea afaceri de 78 mil. lei. Dupa cinci ani de criza, operatorul a reusit sa isi creasca afacerile cu 157%, demonstrand, daca mai era nevoie, de ce companiile din domeniul farmaceutic sunt printre cele mai cautate pe burse in perioadele in care majoritatea investitiilor financiare se prabusesc.

In prezent, nu avem nicio problema cu finantarea; toata nevoia este acoperita de credite bancare, de care nu ma pot plange in momentul de fata”, mentioneaza seful MedLife.

Pe Bursa de la Bucuresti (BVB) sunt listate in prezent patru companii din domeniul pharma - Biofarm, Antibiotice Iasi, Zentiva si Farmaceutica Remedia.

Toate cele patru inregistreaza in acest an cresteri de peste 10% pe Bursa, insa cu exceptia Biofarm rulajele sunt foarte scazute, din cauza free-float-ului (actiuni liber tranzactionate in piata) redus pe care acestea il au.

Niciuna dintre companiile mentionate mai sus nu activeaza pe segmentul serviciilor medicale. De altfel, niciun competitor direct al MedLife (Regina Maria, Medicover, Sanador) nu este listat in momentul de fata.

Obiective pe termen mediu: consolidarea pozitiei de lider si dezvoltarea in orase cu peste 250.000 de locuitori

MedLife opereaza intr-o piata a serviciilor medicale private estimata la 600 mil. euro, compania administrand o retea formata din zece hiper¬clinici, sapte labora¬toare de analiza, sase spitale, trei maternitati, precum si o retea de farmacii.

“Pe termen mediu vrem sa ne consolidam pozitia de lider in piata serviciilor medicale si sa ne extindem. Ne vom concentra mai ales pe orasele mari, cu peste 250.000 de locuitori, unde inca exista potential pentru dezvoltare. M-am gandit si la o extindere pe plan extern, insa in momentul de fata nu exista planuri concrete in acest sens”, spune Marcu.

MedLife s-a dezvoltat puternic in ultimii ani realizand mai multe achizitii de unitati din provincie, asa cum a fost cazul Policlinicii de Diagnostic Rapid din Brasov, sau a maternitatii Eva.

Compania a inregistrat o pierdere neta de 10,3 mil. lei anul trecut, in crestere fata de 2011. In 2010 si 2009 insa, MedLife a avut un profit net cumulat de 22 mil. lei.

In ceea ce priveste profitul operational (EBITDA), acesta a fost de 6 mil. euro in 2012 si este asteptat sa urce la circa 10 mil. euro anul acesta.

Compania a fost infiintata in 1996 de familia Marcu, prima clinica oferind servicii de pediatrie, obstetrica-ginecologie, oftalmologie si medicina interna. Doi ani mai tarziu a fost construit primul laborator propriu de analize si investigatii paraclinice. MedLife are in prezent 2.500 de angajati, dintre care circa 1.200 sunt medici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »


Setari Cookie-uri