Infiintata in 1994 de catre catre un grup de sase tineri din cadrul centrului de calcul Energomontaj, TotalSoft a devenit in prezent unul dintre cei mai mari furnizori de software de business de pe piata locala, cu afaceri de 25 mil. euro in 2012. Cand vorbeste despre o listare pe bursa, Liviu Dragan, seful companiei, spune ca “lucrurile evolueaza”, insa adauga rapid ca in urmatorii 2-3 ani acest lucru este putin probabil.

Acest articol face parte din campania wall-street.ro "Romania descopera bursa", un proiect editorial care isi propune sa aduca in centrul atentiei companii private a caror listare ar putea sa transforme complet Bursa de Valori Bucuresti.

“Am fost tatonati in vederea listarii insa in urmatorii 2-3 ani nu cred ca acest lucru este posibil”, a declarat Liviu Dragan, directorul general TotalSoft in cadrul conferintei “Antreprenor caut finantare”, organizata de wall-street.ro.

Intrebat despre motivele care il fac sa evite piata de capital, Dragan a explicat faptul ca TotalSoft este in prezent prea putin cunoscuta pe plan international pentru a se lista pe o piata externa, in vreme ce Bursa de la Bucuresti (BVB) are nevoie sa faca pasi importanti pentru a se dezvolta si a putea atrage companii private importante.

“Bursa din Romania trebuie sa se maturizeze in sensul ca are nevoie de mai multe companii cu nume care sa se listeze, pana a putea sa atraga si societatile private. De cealalta parte, pe plan international notorietatea TotalSoft nu este atat de mare incat sa justifice o listare”, spune directorul producatorului de software.

Principalul actionar al TotalSoft este grupul grec Global Finance, care detine 88% din actiuni, restul titlurilor fiind controlate de Liviu Dragan.

Global Finance, una din cele mai importante firme de investitii private din Europa de Sud-Est, cu birouri in Atena, Bucuresti, Sofia si Belgrad. Global Finance administreaza fonduri de peste 850 milioane de euro, obtinute in urma administrarii de fonduri de investitii private si imobiliare, si a realizat peste 70 de investitii de la infiitarea sa in 1991.

Grecii au preluat TotalSoft in 2005, dupa o tranzactie de circa 10 milioane de dolari, la acea data deal-ul fiind considerat unul dintre cele mai importante din industria IT romaneasca. Oficialii Global Finance nu au vorbit pana acum despre un eventual exit din companie, insa in octombrie anul acesta Liviu Dragan a declarat ca in anii urmatorii este posibil sa asistam la un exit al fondului de investitii. Acesta a subliniat totodata ca actionariatul TotalSoft va ramane neschimbat pana la sfarsitul lui 2013.

TotalSoft a avut anul trecut afaceri de 25,5 mil. euro si pierderi nete de 767.000 euro. In 2011, compania a avut o cifra de afaceri de 25,9 mil. euro si un profit operational de 4,5 mil. euro.

Oficial, TotalSoft a facut primul pas pe pietele externe in 2010, cand si-a deschis un birou in Bulgaria, insa compania romaneasca vinde solutii software catre multinationale inca din 2007. Producatorul de software vrea 50% din cifra totala de afaceri sa provina din pietele externe in urmatorii ani.

Compania are in jur de 1500 de clienti in sectorul privat si public in 27 de tari, printre care SUA, Germania, Austria, Marea Britanie, Brazilia, Polonia, Spania, Italia, Franta sau Arabia Saudita. Clientii provin din noua verticale, insa compania se concentreaza in special pe domeniile retail si distributie, constructii, servicii financiare si medical.

Oracle, Siveco si Microsoft sunt principalii competitori din Romania ai TotalSoft (vezi tabelul atasat).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »


Setari Cookie-uri