Anul 2021 vine cu o nouă țintă de colectare impusă la nivel european: de la 45% la 65%, o situație care aduce o reală provocare de a o îndeplini și care, dacă nu se atinge, aduce cu sine penalizări. Acest lucru indică și o creștere a prețurilor echipamentelor electrice și electronice, dar și a tarifelor de reciclare practicate de organizațiile de preluare a responsabilității.

Apetitul consumatorilor pentru colectare selectivă și reciclare reprezintă un factor cheie în atingerea obiectivelor de colectare. Dar chiar și în situația în care se ajunge la o performanță de colectare selectivă și reciclare de 100%, ar putea să nu existe suficiente deșeuri disponibile pe piață începând din 2021 pentru atingerea obiectivului impus de 65%.

În cazul surselor de lumină, reprezentanții Recolamp spun că provocarea va fi și mai mare pentru că ținta de colectare este individuală și va trebui îndeplinită cu echipamente puse pe piață în ultimii 6-7 ani. Această țintă de 65% ar putea să se realizeze numai prin implicarea tuturor actorilor din piață: autoritățile publice locale, salubrizatori, producători, retail, colectori și reciclatori.

„Cât despre români și implicarea lor în reciclare în 2021, nu pot decât să sper că se va observa o creștere a dorinței de a ajuta mediul înconjurător”, a declarat, pentru wall-street.ro, Anca Lupusavei, director de marketing al Recolamp.

Trendurile pieței de reciclare în următorii ani

Reprezentanții Recolamp estimează că în următorii ani se va pune accent pe sustenabilitate mult mai mult. Se caută soluții și se fac planuri la nivel european pentru a dezvolta produse ce pot fi reutilizate.

Fie că dispozitivele electronice și electrocasnice să poată fi colectate la anumite centre sau reparate, fie că vorbim despre dezvoltarea segmentului de transport care include energie electrică și a unei infrastructuri solide în acest sens sau că se caută în continuare alternative să se înlocuiască plasticul sub toate formele lui cu materiale din surse reciclabile, ecologice, toate sunt luate în calcul pentru anii următori.

De asemenea, vor exista legi mai dure în ce privește zona de reciclare și sustenabilitate: se bate monedă pe economia de tip circular, pentru că ea poate conduce către inovație.

Cum stau românii la capitolul reciclare

Anul 2020 a schimbat comportamentul românilor în ceea ce privește recilcarea. Românii au stat mai mult acasă, au început să facă schimbări în locuințe sau să le modernizeze, au făcut curățenie generală și au început să fie mai atenți la a recicla electrice și electrocasnice și toate echipamentele de iluminat.

Potrivit reprezentanților Recolamp, s-a simțit, pe fondul pandemiei, o grijă mai mare față de viitor, inclusiv în ceea ce privește mediul înconjurător. Românii s-au adaptat să găsească soluții de mai bine.

Deși anul trecut românii au fost mai preocupați de reciclare, stăm în continuare prost în acest domeniu. Un studiu derulat de Recolamp arată că 64% dintre români știu că există posibilitatea de a reciclare deșeurile provenite de la echipamentele electrice și electrocasnice, dar doar 17% dintre aceștia le sortează și le predau unor centre specializate. Studiul demografic arată că persoanele cu un nivel al educației peste medie sunt printre cele mai responsabile în ceea ce privește sortarea și reciclarea deșeurilor.

Cu toate că procesul de sortare și colectare este considerat a fi ușor de înțeles, numărul centrelor care preiau deșeurile este prea mic la nivel local.

„Sunt centre insuficiente, iar oamenii vor și sunt dispuși să recicleze atunci când știu că au în proximitatea casei un centru de colectare și dacă el nu există, atunci șansele ca acțiunea lor să aibă finalitate sunt extrem de reduse”, precizează Anca Lupusavei, director de marketing al Recolamp.

Un prim pas în dezvoltarea unui comportament responsabil este dezvoltarea infrastructurii de către autorități, care au sarcina să înființeze puncte de colectare municipale, la care cetățenii ar putea preda deșeurile de echipamente electrice și electronice.

Anca Lupusavei este de părere că ar trebui să existe pe site-ul Ministerului Mediului sau Ministerului Dezvoltării o listă cu aceste puncte de colectare, așa cum există pe site-ul tuturor asociațiilor de transfer de responsabilitate din domeniu, adică o listă cu punctele de colectare la care cetățenii pot duce echipamentele electrice și electronice vechi.

Sursa foto: Unsplash