Pentru a recupera garanția de 50 de bani, nu ai neapărat nevoie să prezinți bonul. Clienții vor primi garanția prin mai multe variante: fie cash, pe un voucher care va putea fi folosit la retailerul respectiv, fie printr-un card de fidelitate.

Nu există o limită anume a sticlelor de plastic aduse pentru reciclare. Ambalajele ar trebui să fie intacte, cu tot cu etichetă fiind marcate sticlele care fac parte din acest sistem. Produsele trebuie să fie golite de conținut și spălate.

Alice Nichita, reprezentant al Alianței Producătorilor de Băuturi și Președinte al Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare, spune că peste 70% dintre români doresc să recicleze PET-uri și vâd cu ochi buni Sistemul de Garanție-Returnare.

Pentru primii doi-trei ani, Alice precizează că această garanție ar trebui să rămână la valoarea de 50 de bani pentru ca populația să se poată obișnui cu principiul și sistemul, iar ulterior va putea crește dacă vor exista analize economice care să susțină această majorare.

Producătorii de băuturi vor să colecteze 90% din PET-uri în următorii trei ani

Sistemul de Garanție-Returnare are ca obiectiv o economie circulară funcționala și sustenabilă. Producătorii vor avea acces la ambalaje reciclate pe care le vor putea refolosi, având ținte ambițioase de reciclare pentru România. După primii trei ani de funcționare eficientă a sistemului, prin SGR ar trebui să fie colectate 90% din PET-urile din piață.

„Țintim reciclarea PET-urilor în proporție de 77% până în 2025 și 90% până în anul 2029, dar avem și obiective de folosire a materiei prime recilate în ambalaje pentru PET: 25% până în 2023, respectiv 30% în 2030. Pentru a putea îndeplini aceaste obiective, Sistemul de Garanție-Returnare este singura soluție”, a declarat Alice Nichita (FOTO).

Aceasta precizează că garanția de 50 de bani nu va exista sub forma unui TVA, astfel că românii nu vor plăti mai mult pentru produsele cumpărate și își vor putea recupera banii direct de la retaileri.

Garanția nu va trebui sa fie sub formă de TVA pentru ca românii să nu o perceapă ca pe o creștere de preț la raft. Garanția nu este o creștere de cost al produsului

- Alice Nichita, Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare -

Probleme de logistică și prețurile mari la carburanți vor afecta costul de producție al băuturilor

Producătorii se uită cu îngrijorare la toate aceste creșteri la nivel european: de la logistică, furnizarea de materii prime, până la creșterea costurilor. Alice spune că România este într-o situație mai specifică deoarece creșterile de preț la utilități și carburanți sunt mai mari ca în alte piețe.

„Este un impact pe care îl avem în costul de producție și va rămâne de văzut cum îl vom gestiona”, precizează Alice Nichita.

Aceasta spune că cel mai afectat de creșterea prețurilor este consumatorul, iar puterea de cumpărare a românilor este extrem de scăzută. Sistemul de Garanție-Returnare va fi un cost suplimentar pentru industrie, fiind unul destul de ridicat, însă reprezintă un compromis pentru atingerea țintelor ambițioase de colectare (PET-urilor în proporție de 90%).

Sursa foto: Pexels