”În Auchan, vrem să avem sustenabilitatea integrată în fiecare decizie de business și avem o strategie gândită chiar până în 2043 din punct de vedere climatic. În 2021, am alocat 18% din bugetul de investiții pentru proiecte de sustenabilitate care au avut ca obiective principale emisiile de carbon scope 1 și 2”, spune Corina Dospinoiu.

Emisiile scope 1 sunt acele emisii de carbon din surse deținute sau controlate direct de o companie. Emisiile scope 2 sunt reprezentate de emisiile indirecte de carbon, produse la generarea energiei achiziționată de o companie. Emisiile scope 3 sunt toate emisiile indirecte care apar în lanțul valoric al unei companii.

”Avem numeroase provocări pe care trebuie să le depășim. De exemplu, ca filială a unei companii franceze, avem inclusiv obligația de a adopta măsuri care sunt astăzi în Franța – precum legea obligației de vigilență. Această lege ne îndeamnă practic să fim atenți (n.red. în privința sustenabilității) pe tot lanțul de aprovizionare, ceea ce este extraordinar și am făcut deja eforturi enorme în această direcție. Astăzi, toți furnizorii noștri care sunt reprezentați în zona de achiziții indirecte fac anumite certificări pe care noi le-am solicitat astfel încât să ne asigurăm că pe tot lanțul de furnizare sunt respectate valorile etice, și că există o procurare sustenabilă a resurselor”, explică reprezentanta Auchan Retail România.

O altă provocarea intâmpinată de retailer vizează nivelul de know-how și diseminarea cunoștințelor de responsabilitate socială în rândul partenerilor și al clienților.

”Aici a trebuit să lucrăm foarte mult la nivel de companie. Noi trebuie să creștem nivelul de know-how, iar apoi să îl dăm mai departe către furnizorii și partenerii noștri de business și către clienți”, spune Corina Dospinoiu.

Rolul tehnologiei este extrem de important când vine vorba despre aplicarea proiectelor de sustenabilitate. Un exemplu în acest sens este colaborarea dintre Auchan și start-up-ul EcoTree, colaborare în urma căreia retailerul va putea plasa într-o platformă comenzi pentru toate categoriile de deșeuri reciclabile pe care le produce. Practic, această acțiune va conduce la transparentizarea 100% a comenzilor plasate și la trasabilitatea întregului proces de reciclare.

Corina Dospinoiu a participat la conferința SUSTENABIL ZI DE ZI – de la NICE TO BE la MUST BE, organizată de Eco Synergy și Asociația Environ.

Foto: Ovidiu Udrescu