Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Irinel Ionel Scrioșteanu a anunțat pe pagina sa de Facebook că au fost avizați indicatorii de investiție pentru achiziția primelor trenuri nepoluante pe hidrogen din România.

Citește și: Primul tren de pasageri din lume care functioneaza cu hidrogen, omologat in Germania

”Proiectul pilot, implementat prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară, vizează achiziția a 12 automotoare de 160 de locuri, precum și servicii de întreținere și reparații a vehiculelor și alimentare cu hidrogen, pe termen lung”, a scris oficialul.

Pe ce rute vor circula noile trenuri

- Trenuri la 30 de minute între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni
- Trenuri la 30 de minute între Gara de Nord – Chitila – Săbăreni și Titu
- Trenuri la o oră între București - Găești - Pitești
- Trenuri la o oră între București și Târgoviște
- 4 trenuri pe zi între București – Slatina - Craiova prin Pitești

Trenurile vor permite îmbarcarea cu bicicleta și accesul facil pentru persoanele cu dizabilități, a mai scris secretarul de stat,

Costurile totale estimative ale proiectului sunt de 973 milioane de euro, fără TVA, iar finanțarea se va face din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Cele 12 trenuri ar trebui să ajungă pe linii începând cu anul 2024 și până în 2026. Proiectul achiziționării lor a fost inițiat în 2021 de Cătălin Drulă, pe atunci ministru al Transporturilor.

Sursa foto: Pixabay