Comisia Europeană a aprobat investițiile care se vor face prin Fondul pentru Modernizare, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu. România are cea mai mare valoare aprobată: 970.974.456 euro pentru investiții prioritare și 470.130.117 euro pentru investiții neprioritare.

Citește și: Guvernul a aprobat Fondul pentru modernizare, prin care vor fi finanțate proiecte de eficiență energetică și energie verde

Fondul este un instrument nou de finanțare, ce contribuie la obiectivele Pactului ecologic european prin sprijinirea unei tranziții juste din punct de vedere social către o economie verde. Fondul este alcătuit la nivelul Uniunii Europene din vânzarea a 2% din totalul certificatelor de emisie a gazelor cu efect de seră şi România are alocate 11,98% din totalul acestor certificate, adică aproximativ 13 miliarde euro.

Cele mai mari proiecte finanțate în România

Cele mai mari investiții aprobate în România (dar neprioritare) sunt Construirea unei centrale electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural, de 850 MW, la Ișalnița (253 milioan euro) și a uneia de 475 MW la Turceni (167,5 milioane euro).

Printre proiectele prioritare, cele mai mari (100 de milioane de euro fiecare) vizează digitalizarea rețelei de transport a energiei electrice din România prin instalarea a două sisteme online pentru contorizarea și managementul datelor de măsurare a energiei electrice pe piața angro și pentru monitorizarea calității energiei electrice, respectiv sprijinirea extinderii și modernizării rețelelor de distribuție. Pe listă mai figurează parcuri fotovoltaice în Oltenia, dar și o serie de investiții în liniile Transelectrica.

Sursa foto: Unsplash