IHI, una dintre cele mai mari corporații japoneze, specializată în infrastructură și construcția de nave, a demarat testarea unei uriașe turbine subacvatice. Aceasta captează energia curenților de pe fundul mărilor și oceanelor și o transformă în electricitate, scrie Bloomberg.

Prototipul, botezat Kairyu, arată mai degrabă ca un avion, cântărește 330 de tone și va fi ancorat pe fundul mării, la o adâncime de 30-50 de metri. Costul său se apropie de 7 milioane de dolari. Corporația IHI lucrează de mai bine de un deceniu la o astfel de turbină, iar dacă testele, care au început cu succes în februarie, vor confirma viabilitatea acestei soluții, ea ar putea produce energie comercială după 2030.

Turbina produce energie verde iar sursa este practic inepuizabilă. Curentul Kuroshio de pe coasta de est a Japoniei e atât de puternic încât poate genera chiar și 200 de gigawați - adică 60% din producția de curent electric a țării la acest moment.

Statistic: Leading countries in installed renewable energy capacity worldwide in 2021 (in gigawatts) | Statista
Find more statistics at Statista

După catastrofa nucleară de la Fukushima, Japonia s-a reorientat spre energia eoliană și cea solară. Însă curenții oceanici ar putea rezolva mare parte din problemele energetice ale țării, scrie Bloomberg. Marele lor avantaj este constanța: nu au fluctuații semnificative în privința direcției sau vitezei. Dacă sistemele solare generează circa 15% din capacitatea lor maximă, iar cele eoliene, 29% (din cauza intervalelor fără soare sau vânt), turbinele subacvatice pot genera între 50 și 70 de procente.

Corporația IHI lucrează și la podul suspendat de la Brăila

IHI Infrastructure Systems, parte din corporația IHI care dezvoltă această tehnologie, a câștigat, în asociere cu Astaldi, contractul pentru proiectarea şi execuţia podului suspendat peste Dunăre de la Brăila. Acesta va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale și al lungimii și ar trebui să fie gata chiar în 2022.

VIDEO: Cum evoluează construcția podului de peste Dunăre

Japonezii și italienii au mai cooperat și la construcția podului Osman Gazi din Turcia, al patrulea pod suspendat ca mărime din lume. În 2018, Astaldi și IHI Infrastructure Systems au semnat un parteneriat industrial strategic.

Sursa foto: Unsplash