În contextul actual al crizei energiei și schimbărilor climatice, investițiile în surse de energie regenerabilă nu mai țin doar de reducerea costurilor, ci și de a privi viitorul într-un mod sustenabil, spune Mirel Jarnea, Head of e-Industries Enel X Romania.

Paradigma s-a schimbat, investiția în sustenabilitate se amortizează în 2-3 ani, la prețurile actuale

E vorba și de dezvoltare, avertizează el. ”Disponibilitatea rețelelor poate fi o problemă majoră – la un moment dat rețelele nu vor mai face față. Se așteaptă și un an pentru un aviz tehnic de racordare. Putem compensa prin introducerea unor capacități regenerabile descentralizate – de pildă, fiecare să aibă sistem de panouri fotovoltaice.” Este un element extrem de important, în condițile în care, de pildă, în zona Barbu Văcărescu practic nu mai există rezerve de putere în acest moment, potrivit lui Andrei Radu, Director de Dezvoltare NEPI Rockcastle, unul dintre speaker-ii de la reConstruct.

Sustenabilitatea prin fotovoltaice nu mai e un ”trend”, e un ”must”, afirmă Mirel Jarnea. ”Acum 2 ani și jumătate am făcut la EnelX primele proiecte cu Cometex. Atunci vorbeam de o amortizare a investițiilor în 5-6 ani. Azi, (la prețurile actuale ale energiei - n.r.) amortizarea poate avea loc în 2-3 ani, cu o durată de viață a echipamentelor de 20-30 de ani.”

Retail-ul, marele pariu al EnelX

”Pariul nostru a fost retail-ul. Marele pariu a fost pe centrele logistice și cred că am pariat foarte bine. Nu se mai pune problema ca un retailer să deschidă un astfel de centru fără un sistem de fotovoltaic”, explică Mirel Jarnea, Head of e-Industries Enel X Romania.

Citește și: Enel X a instalat peste 2.000 de panouri fotovoltaice la magazine Selgros din Mureș și Timiș

Această paradigmă s-a schimbat și datorită legislației, pentru că a apărut conceptul de „prosumator”, spune el. În cazul centrelor logistice, sunt foarte mulți metri pătrați care trebuie fructificați. De exemplu, se pot instala echipamentele de către operatorul centrului și apoi costurile să fie dispersate între chiriași.

Pe hârtie, România poate deveni centrul verde al lumii

Ce ne rezervă viitorul în materie de sustenabilitate? Mirel Jarnea vede o explozie, cel puțin la nivel declarativ, a dezvoltării de capacități centralizate, mari. Cel puțin pe hârtie, spune el, ce se întâmplă azi este de 3-4 ori mai mare ca în urmă cu 10 ani, fiind vorba de proiecte de 2-300 MW.

Toată lumea din domeniu are un proiect. Dacă se va întâmpla asta, am deveni centrul verde al lumii. Bineînțeles că nu se vor realiza toate, dar o parte se vor realiza.

Mirel Jarnea, Head of e-Industries Enel X Romania

La sfârșitul lui 2024 – începutul lui 2025 vom vedea puse în funcțiune o parte din aceste proiecte mari și am putea avea o ușurare în zona prețului la energie electrică, susține reprezentantul EnelX. În același timp, există componenta de autoconsum, care e mai simplă, timpul de implementare fiind de 4-5 luni.

”Statistic, pe partea de prosumatori, putem avea 3 milioane de casnici care să-și producă singuri curentul pe acoperiș. E o cifră impresionantă”, spune Mirel Jarnea.

El avertizează însă că situația ar putea deveni problematică, ”fiindcă la anul toată lumea va construi. Deja avem 5.000-10.000 de oameni lipsă pentru asta, avem români care construiesc fotovoltaice chiar și în India. Sunt curios ce se va întâmpla la anul, cine va construi fizic aceste fotovoltaice. Războiul nu ne-a ajutat deloc, s-a suprapus și lockdown-ul din China. Vorbeam cu un mare producător de panouri de acolo, era fericit că a putut, în fine, coborî să își ia un croissant și o cafea”, povestește Mirel Jarnea.

Materialele din China, licitate în timp ce sunt pe vapor

Situația actuală este fără precedent, spune el. ”Azi, materialele produse în China se negociază în timp ce sunt în drum spre Europa, pe vapor. Atunci se licitează”. Ca urmare, dacă va mai reveni o reașezare a pieței, cei mici probabil nu vor putea să supraviețuiască.

Iar această combinație de factori riscă să ducă la o creștere a costurilor. ”Acum 3 ani de zile construiam megawatt-ul cu 500.000 de euro, acum e 800.000-850.000 de euro”, conchide reprezentantul EnelX.

Conferința reConstruct 2022 – Încetinire sau creștere la puterea2? - este susținută de P3 Logistic Park, Colliers, Genesis Property, Storia.ro, Mindspace, EnelX, RPHI, Toff Dominium, Cometex, J8 Office Park, Liziera de Lac, Mobexpert, Maison Dadoo și Mousserie.

Sursa foto: wall-street.ro / Ovidiu