Siemens Gamesa furniza 8 turbine pentru proiectul eolian al Eurowind Energy, care va fi situat la Pecineaga, la circa 50 km de Constanța. Parcul eolian va avea o putere totală de 48 MW, turbinele fiind instalate pe turnuri de 135 de metri. El ar urma să fie operațional în 2024.

În 2013, Guvernul a redus subvențiile pentru energii regenerabile, invocând costul prea mare pentru consumatori. În cazul parcurilor eoliene, care anterior primeau 2 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem, numărul certificatelor s-a redus la 1,5 până în 2017 şi la 1,75 începând cu 2018. Ca urmare, în ultimul deceniu nu au mai fost demarate proiecte eoliene în România.

Parcul de la Pecineaga va fi primul proiect eolian fără subvenții din România. În momentul de față, peste 16% din puterea instalată în capacitățile de producție a energiei electrice din țară este eoliană - adică circa 3 GW. De altfel, cel mai mare parc eolian din Europa este în țara noastră, la Fântânele-Cogealac.

Actuala criză a energiei a făcut ca costul de producție în parcurile eoliene – 50-65 EUR/Mwh - să fie profitabil fără subvenții. La ora actuală, prețul spot al energiei electrice a trecut de 700 EUR/Mwh pe OPCOM.

Sursa foto: Unsplash