Pe lângă colectarea selectivă, modificarea ambalajelor, renunțarea la bandă adezivă, implementarea livrării coletelor la lockere și puncte de colectare, Libris continuă acțiunile de dezvoltare sustenabilă prin implementarea unui sistem de panouri fotovoltaice. Dispuse pe întreaga suprafață a acoperișului depozitului Libris, respectiv 4.000 mp, cele 835 de panouri fotovoltaice acoperă aproape integral nevoia de consum a depozitului, producția de energie anuală fiind estimată la 330.000 Kwh.

Încă din etapa de construcție a depozitului, am gândit structura acoperișului pentru a putea susține un sistem de panouri fotovoltaice. Construcția sustenabilă a depozitului a fost un obiectiv foarte important pentru noi, și vorbim aici despre echipamente eficiente din punct de vedere energetic, termoizolație, parcare pentru biciclete, spatiu verde și multe altele.

Laura Țeposu, CEO Libris.ro.

Independență energetică cu 300.000 euro investiție

Analiza de cost, identificarea potențialului solar al acoperișului, eficientizarea consumului, alegerea unui kit adaptat nevoilor companiilor, dar mai ales achiziția panourilor fotovoltaice de la un furnizor autorizat, precum și mentenanța periodică sunt principalele aspecte luate în calcul de către cei ce își doresc să devină independenți energetic.

Partenerul Libris în execuția sistemului fotovoltaic a fost Promelek, furnizor cu experiență de peste 25 de ani în domeniul instalațiilor și echipamentelor electrice și pioneri în implementarea tehnologiei smart în România.

Investiția totală făcută de Libris în sistemul fotovoltaic s-a ridicat la 300.000 euro, proiectului fiind implementat în această vară.

Am ales să susținem integral investiția din resurse proprii și estimăm că va fi amortizată în maximum 5 ani, având în vedere independența energetică pe care am câștigat-o. Am avut în vedere accesarea facilităților de finanțare, dar am preferat să ne mișcăm mai agil și să realizăm proiectul în această vară, pentru ca sistemul să fie funcțional cât mai rapid.

Laura Țeposu, CEO Libris.ro.

Panourile fotovoltaice montate sunt mono-cristaline, ceea ce asigură eficiență mare în cazul radiației solare, au o putere măsurată de 328 kw, eficiență 21% fiind orientate spre Sud, cu inclinația de 13 grade.

Afacere 100% românească, Libris a intrat pe piața de carte în 1991, cu librăria Șt. O. Iosif din Brașov. În 2009, apare Libris.ro care, în 13 ani de existență în online, a devenit nume de referință pe segmentul de librării, livrând comenzi către 1,6 milioane de clienți din întreaga lume. Din 2019, Libris a demarat proiectul CarteTeca, prin care își propune ca în 5 ani să ajungă în peste 350 de unități de învățământ, cu donații de volume actuale, care să-i atragă pe copii și adolescenți către lectură.

Sursa foto: Libris.ro