Cum s-au schimbat perspectivele românilor cu privire la schimbările climatice? Aceasta este tema studiului „Percepțiile românilor asupra impactului schimbărilor climatice”, lansat de organizația Social Innovation Solutions (SIS).

Nici măcar vârstnicii nu sunt optimiști privind viitorul planetei

Una dintre principalele concluzii ale studiului este faptul că tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 conștientizează într-o proporție mai mare impactul pe care îl vor avea schimbările climatice și sunt mai pesimiști, comparativ cu alte generații, care își estimează rata de optimism între 50% (peste 54 de ani) și 52% (25-54 de ani).

O discrepanță similară poate fi observată și comparând rata de pesimism a respondenților din mediul urban (56%) cu aceea a românilor din mediul rural (49%). Pentru categoria de vârstă aferentă Generației Z, rata de optimism este de numai 10%, urmată de categorii ce corespund generației Millennials, de 25-34 (14%), respectiv 35-44 de ani (16%), și apoi de Generația X, de 45-54 de ani (21%) și de Baby Boomers, de peste 55 de ani (22%).

Românii sunt convinși că încălzirea globală este reală

Peste 80% dintre respondenți consideră că schimbările climatice sunt reale și au impact. Procentul este mult mai mare decât cel din alte țări, inclusiv SUA. Un studiu publicat pe aceeași temă publicat anul trecut de ONU arăta că doar 65% dintre americani și ruși cred în schimbările climatice. Chiar și în Germania, Franța sau Japonia, procentul era sub 80%.

În ce privește soluțiile, mai bine de jumătate dintre respondenți sunt de părere că până în anul 2035 se vor găsi soluții pentru încetinirea schimbărilor climatice, față de 11% care au răspuns că sunt convinși că nu va fi cazul, în timp ce peste o treime dintre respondenți sunt mai degrabă neîncrezători.

Deșeurile sunt pe primul loc când se face referire la impactul pe care percep că îl au diferite acțiuni asupra mediului, urmate de felul în care sunt ambalate produsele. Pe ultimul loc este îmbrăcămintea, industria textilă fiind percepută ca fiind cel mai puțin periculoasă pentru mediu.

Autoritățile, considerate principalul vinovat pentru ineficiența luptei cu încălzirea globală

Aproape jumătate dintre respondenți sunt de părere că principalul motiv pentru care este dificilă reducerea impactului schimbărilor climatice este faptul că autoritățile nu impun măsuri suficient de drastice încât să genereze schimbarea comportamentelor, iar pe locul doi, cu aproape o treime din respondenți, apare rezistența la schimbarea comportamentelor de consum. Mai mult, potrivit studiului 63% dintre români consideră că sunt mai implicați în problema schimbărilor climatice decât guvernul și autoritățile locale.

Citește și: Ciucă vrea să înființeze un comitet care să lupte cu încălzirea globală

Energia regenerabilă este menționată în proporție de 75% când vine vorba de formele de energie care ar trebui să predomine în România, la distanță considerabilă față de toate celelalte potențiale surse.

Studiul a fost realizat în luna august 2022, pe un eșantion de 1081 respondenți, și reprezintă o continuare a cercetării desfășurate în anul 2021 de agenția IZI Data pentru Social Innovation Solutions. Studiul de anul acesta este dezvoltat în jurul evenimentului Climate Change Summit, o inițiativă a BRD Groupe Société Générale, parte din Lumea9, platforma de sustenabilitate care reunește toate temele pe care banca le consideră importante pentru construirea unui viitor mai bun.

Sursa foto: Unsplash