Green WEEE face parte din parcul integrat de reciclare Green Group şi îşi desfăsoară activitatea în două fabrici în România cu 340 de angajați (la Buzău şi la Câmpia Turzii), având o capacitate totală de tratare de o sută de mii de tone pe an, o a treia fabrică fiind în construcție în acest moment.

Compania a fost înființată în ianuarie 2007 și a început producția în februarie 2009, serviciile sale fiind, practic, B2B (business to business, n.r.).

Concret, acest lucru înseamnă că persoanele fizice care dețin echipamente electronice pe care vor să le introducă în circuitul reciclării, trebuie să meargă mai întâi la centrele de colectare pentru ca, ulterior, dispozitiviele lor să intre pe porțile Green WEEE International Buzău.

Compania are în vedere însă și cetățenii obișnuiți atunci cînd vine vorba despre reciclare, derulând proiecte special concepute în acest sens.

În Buzău avem un proiect punctual pentru colectarea de la cetățeni, se numește "Aparatul de fapte bune". Este o stație inteligentă de colectare unde oamenii pot veni să-și aducă deșeurile electronice, dar și ambalajele, și pot primi un voucher în schimb pe care îl decontează într-un supermarket.

- Mihaela Sofronea, Marketing și PR Manager Green WEEE Buzău -

Cât despre resursele angrenate în fabrica de la Buzău, directorul general, Marius Costache, a arătat că de-a lungul anilor de activitate au fost investiți peste 25 de milioane de euro, în vreme ce în a treia unitate a grupului, în construcție în prezent, se investesc acum încă 15 milioane de euro.

În același timp, conform acestuia, cifra de afaceri a companiei pe 2021 a fost de aproximativ 30 de milioane de euro.

Partenerii Green WEEE care asigură fluxul de deșeuri destinate tratării și reciclării sunt asociațiile colective responsabile cu gestionarea de deșeuri de echipamente electrice și electronice, un astfel de exemplu fiind Ecotic, cea mai mare organizație din România de transfer a responsabilităților producătorilor de echipamente electrice.

Activitatea acestora vine de altfel pe fondul unei conștientizări încă slabe a publicului din România în ce privește reciclarea deșeurilor electrice și electronice.

Astfel, conform studiului lansat de Ecotic cu ocazia Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice, doar 8,4% din gospodării se debarasează corect de aparatele electrocasnice mici uzate.

De asemenea, arată studiul citat, 54% dintre români dețin în locuințe telefoane mobile pe care nu le mai utilizează.

Directorul Green WEEE Buzău, arată, însă, de asemenea, că fabrica pe care o conduce nu este atât un reciclator, cât și un important depoluator, explicând că impactul deșeurilor electronice asupra mediului este uriaș.

În mod surprinzător, însă, acesta arată și faptul că, având în vedere felul în care sunt fabricate echipamentele electronice în ultimii ani, cantitatea de metale pe care le conțin este tot mai mică.

În deșeurile de echipamente electrice și electronice sunt din ce în ce mai puține metale, pentru că sunt din ce în ce mai ieftine și conțin din ce în ce mai mult plastic. Cât privește costurile de reciclare, ca să le putem acoperi avem nevoie ca principul care există în Uniunea Europeană, conform căruia poluatorul plătește, să funcționeze.

- Marius Costache, director general Green WEEE Buzău -

Totodată, reprezentanții Green WEEE Buzău mai arată că în topul companiilor de la care sunt preluate deșeuri se poziționează industria de retail, pe segmentul electronice și electrocasnice, apoi industria bancară (bancomate, POS-uri etc.).

Cât despre importul de deșeuri, cei de la Green WEEE Buzău precizează că pentru echipamentele electrice și electronice nu există un flux mare din surse exterioare țării noastre, fiind importate doar baterii și echipamente de iluminat într-o proporție foarte mică (sub 1% din ce colectează compania în România, n.r.).

Totdată, compania este conștientă de provocarea pe care o reprezintă creșterea prețurilor la energie, Mihaela Sofronea arătând că Green WEEE Buzău este implicată în cercetarea unui proiect de a instala panouri solare pe clădire, pentru a mai economisi din resursele pe care le consumă fabrica.

Nu în ultimul rând, în ce privește economia circulară, ca parte a dezvoltării durabile, reprezentanții Green WEEE Buzău au dat și câteva exemple privind felul în care elementele extrase din deșeurile electronice ajung să fie refolosite și reintroduse în consum.

Fierul din frigiderele de aici ajunge la o fabrică la 2 kilometri care produce pulberi metalice, care după aceea ajung în mașinile pe care noi le conducem. Cuprul care ne rezultă merge la topitorii care fac din nou catozi de cupru, care ajung înapoi în produsele noastre. Noi le numim materii prime secundare.

- Marius Costache, director general Green WEEE Buzău -

Acesta a concluzionat, cu referire la componentele deșeurilor electronice, explicând faptul că ceea ce vine din pământ în pământ se întoarce, mai devreme sau mai târziu.

Sursa foto: Wall-street.ro