”Trebuie să pregătim noul CSR, noua raportare, care e în prima fază pentru companii mari, apoi și pentru cele mici, iar din 2026 pentru aproape toate companiile”, spune consilierul de stat Laszlo Borbely, care coordonează Departamentul de Dezvoltare Durabilă al Guvernului.

Noi reguli pentru raportarea non-financiară

Mai concret, raportarea non-financiară, de sustenabilitate, va avea noi reguli și nu va mai fi restrânsă doar la companii cu peste 500 de angajați, așa cum era până acum în baza NFRD, directiva adoptată în 2014 și care a afectat circa 11.000 de companii la nivelul întregii Uniuni Europene. Se estimează că noile reguli ar putea afecta de cinci ori mai multe firme.

Ca termen de mărime, la nivelul lunii noiembrie 2022, au fost depuse 50 de raportări non-financiare în România (pentru anul 2021). Asta înseamnă mai puțin de 7% din companiile cu peste 500 de angajați,

CSRD, noua directivă europeană în acest sens, va fi publicată la finalul anului 2022 sau la începutul lui 2023. Standardele de sustenabilitate vor fi adoptate de Comisia Europeană până la mijlocul anului viitor. Ele vor începe să se aplice la rapoartele non-financiare din 2025, pentru anul 2024, în cazul companiilor care deja intrau sub incidența NFRD.

Pentru companiile mari care până acum nu depuneau asemenea raportări, regulile se vor aplica din 2026, pentru anul fiscal 2025.

Ce IMM-uri vor trebui să depună raportări non-financiare

De asemenea, în urma adoptării CSRD, anumite IMM-uri și instituțiile de credit de mici dimensiuni vor depune raportări non-financiare din 2027 pentru anul fiscal 2026 – având însă la dispoziție o perioadă de grație până în 2028.

Vor fi afectate IMM-urile listate pe piețe din UE. Ele trebuie să îndeplinească cel puțin două din următoarele criterii:

  • pentru întreprinderi medii – 50-249 de angajați, cifră de afaceri între 8 și 40 de milioane de euro, active între 4 și 20 milioane de euro;
  • pentru întreprinderi mici – 10-49 de angajați, cifră de afaceri între 700.000 și 8 milioane de euro, active între 350.000 și 4 milioane de euro.

IMM-urile nelistate nu vor fi afectate de CSRD. Trebuie precizat că Directiva nu prevede, în forma actuală, sancțiuni (deși s-a discutat despre introducerea acestora). Însă analiștii estimează că aceste companii vor fi cele mai afectate - deoarece potențialii investitori vor solicita raportări non-financiare.

Ce urmări va avea Directiva CSR la nivelul companiilor din România

”Pentru prima dată, raportarea non-financiară va fi pe picior de egalitate cu raportarea non-financiară”, explică Elena Palomeque Pozas, Policy Coordinator al Comisiei Europene privind transparența corporativă. ”Investitorii vor avea acces la informațiile privind riscurile legate de sustenabilitate. Directiva va crea o cultură a transparenței privind impactul companiilor asupra mediului și societății.”

Însă IMM-urile nu au de obicei personal dedicat problemelor de sustenabilitate, iar multe chiar consideră aceste obligații de raportare ca fiind un factor negativ, care le va afecta financiar. De altfel, un recent studiu PwC arăta că numai 30% din companiile listate în România au un plan de aplicare a obiectivelor ESG, doar 10% au o strategie integrată de business și sustenabilitate iar jumătate nu utilizează niciun standard de raportare.

Citește și: Peste jumatate din companiile de pe bursa nu ofera suficiente informatii investitorilor

”Provocările adoptării acestor standarde vor fi foarte mari, mai ales pentru companiile mici”, afirmă și Florian Denis, membru al cabinetului comisarului european pentru servicii financiare Mairead McGuinness. Ca urmare, consultanții tehnici ai Comisiei care elaborează standardele fac eforturi pentru a introduce proporționalitatea în aceste norme, pentru ca orice companie să le poată aplica, nu doar cele mari.

Mai mult, avertizează Florian Denis, standardele europene trebuie realizate corelat cu cele internaționale, astfel încât companiile să fie sigure, atunci când raportează conform standardele europene, că raportările sunt conforme și cu cele internaționale.

”Pentru a implementa în 2024 noua directivă, efortul din partea companiilor este enorm”, confirmă și Monica Movileanu, partener și leader ESG în cadrul PwC România. ”Standardele europene vin cu un nivel de detaliu foarte ridicat. Cât de pregătiți suntem să le aplicăm – eu aș zice că nu suntem pregătiți.”

Sursa foto: Unsplash