”E foarte clar la ora actuală că avem nevoie de foarte multă energie regenerabilă. Ca să avem foarte multă energie regenerabilă trebuie să fim relativ OK cu faptul că dezvoltatorii de proiecte de acest tip vor câștiga pe termen scurt puțin mai mulți bani decât ar părea drept. Dar lucrurile acestea, din punctul meu de vedere, se pot rezolva pe termen mai lung. Pot fi introduse mai încolo, peste 3-5 ani, taxe asupra câștigurilor lor, atunci când criza energetică va fi mult mai atenuat”, spune Andrei Ilaș.

10.000 MW în plus din eolian și solar

În acest moment, energia solară este foarte ieftină - deci și foarte profitabilă pentru producători - iar în piață se discută despre extrem de multe proiecte noi. Cifrele vehiculate merg de la 18.000 MW – cât toată puterea instalată acum în capacități de producție a energiei electrice în România – până la 30.000, chiar 40.000 de MW. Nu toate sunt fezabile: Andrei Ilaș estimează că cel mult 20% - dar cel mai probabil 15% - din aceste proiecte vor fi realizabile în următorul deceniu, din motive care țin atât de constrângerile fizice cât și de cele de finanțare. Chiar și așa, am putea vedea în următorii zece ani 10.000 de megawați în plus doar din eolian și solar. La ora actuală, puterea instalată în astfel de capacități este la nivelul a 4.400 MW.

Dar, spune specialistul, care a lucrat la Banca Mondială și la Agenția Internațională pentru Energie, problema pe termen scurt este aceea că Europa nu are capacitate suficientă și ieftină de a produce energie. S-a ajuns aici din cauză că Rusia a limitat exporturile de de gaz către către Uniunea Europeană. Or UE era foarte dependentă de gazul rusesc și pentru producția de energie. Ca urmare, capacitățile pe gaz trebuie înlocuite rapid și cea mai avantajoasă variantă este deschiderea de noi capacități solare și eoliene.

Suprataxarea ar frâna noile proiecte în domeniul energiei

Doar că suprataxarea veniturilor producătorilor de energie din surse regenerabile riscă să aibă efectul contrar, să pună frâne dezvoltării unor astfel de proiecte. Este foarte important ca, în primii ani, ele să capteze venituri mari, pentru a exista stimulentul de investiție și pentru pentru a convinge băncile să împrumute astfel de proiecte, spune CEO-ul NRGI.AI, un marketplace B2B de energie bazat pe inteligența artificială.

”Mă uit, de exemplu, cu destulă tristețe când văd țări precum Polonia care sunt extrem de dependente de energie fosilă, de cărbune, de gaz, care prin reglementări au redus de trei ori veniturile din proiecte de energie regenerabilă. Înțeleg chestiunea nedreptății. Dar trebuie să înțelegem că avem nevoie de foarte, foarte multă capacitate la ora actuală și merită «trade-off-ul» pe care îl avem de făcut. Dacă le îi lăsăm să câștige mai mulți bani pe termen scurt, vor face capacitățile respective în termen foarte scurt și asta va ajuta sistemul în general să mențină prețurile mai jos sau chiar să le scadă direct”, afirmă Andrei Ilaș

Astfel de proiecte, spune el, au o durată de viață de 25-30 de ani, deci statul are o marjă suficientă de timp în care să le taxeze, după primii ani, pentru a recupera o parte din veniturile ”nedrepte” realizate pe termen scurt. Dar în acest moment, dat fiind deficitul de energie la nivelul Europei, ”nu e inteligent să ne punem frâne nouă, mai ales pe termen scurt, unde situația e îngrijorătoare”.

Sursa foto: wall-street.ro