GE Renewable Energy, o divizie a General Electric, a lansat deja prima turbină eoliană cu o putere mai mare de 12 MW – Haliade X, certificată pentru 14,7 MW, scrie Electrek.ro. Momentan, aceasta este cea mai puternică turbină eoliană din lume, dar compania chineză CSSC Haizhuang o va depăși rapid.

Producătorul cu sediul în Chongqing, subsidiară a unui grup din industria de armament a Chinei, a prezentat primele imagini ale turbinei sale eoliene de 18 MW. Elicea va avea un diametru de 260 de metri, palele fiind lungi de 128 de metri. CSSC Haizhuang afirmă că 80% din componente sunt produse în China, pentru a reduce dependența de importuri.

Conform datelor companiei, o singură turbină H260-18MW produce energie electrică verde pentru a acoperit consumul anual al 40.000 de locuințe, aproximativ 74 de milioane de kWh/an. În momentul în care va fi pusă în funcțiune va fi cea mai puternică turbină eoliană din lume.

Până atunci, e posibil ca alte două companii din China să ocupe primul loc – MingYang și Goldwind/China Three Gorges Corporation, care pregătesc generatoare eoliene de 16 MW. În afara Chinei, GE, Siemens Gamesa și Vestas lucrează la turbine de 15 MW.

Sursa foto: CSSC