Compania mizează pe creşteri în segmentul prosumatorilor rezidenţiali şi pe avansul interesului companiilor de a implementa sisteme fotovoltaice pentru eficientizarea costurilor operaţionale cu energia, notează Agerpres.

"Criza energetică actuală ne arată cât de importantă este diversificarea pe piaţa energiei şi face ca adoptarea soluţiilor regenerabile să fie mai rapidă ca oricând. În România observăm creşterea interesului pentru soluţii fotovoltaice complete, atât la consumatorii rezidenţiali, dar mai ales la cei industriali. Românii sunt dispuşi să aloce un buget consistent pentru asigurarea unui anumit nivel de independenţă energetică, programele guvernamentale de tipul "Casa Verde" şi "Electric-up" fiind un sprijin considerabil, chiar şi în ciuda termenelor lungi de evaluare şi de finanţare. Faţă de perioada similară a anului trecut, numărul cererilor pentru instalarea sistemelor fotovoltaice la consumatori rezidenţiali putem considera că s-a triplat, mulţi dintre ei orientându-se către sisteme de capacitate mică, 3-8 kWp, având inclusiv disponibilitatea finanţării din surse proprii. Această tendinţă ne face să ţintim un număr total de 6000 de proiecte în zona clienţilor rezidenţiali, pe care urmează să le instalăm până la finalul lui 2023. Această estimare include atât programele Casa Verde 2019 si 2021, cât si sisteme instalate din fonduri proprii de până la 27 kWp. Pe de altă parte, ne concentrăm să oferim produse competitive sectorului industrial şi comercial, unde avem capacitatea de a instala sisteme de peste 30 MWp, doar cu echipe proprii", a declarat Sebastian Crişan, CEO interimar Ensys.

Pe segmentul rezidenţial, compania are planificate peste 4.400 de sisteme cu o putere medie de 6 kWp / sistem, reprezentând o putere instalată cumulată de peste 27 MWp şi îşi propune să gestioneze pentru clienţii săi peste 15% din bugetul total al programului "Casa Verde 2023", adică peste 25.000 de contracte şi o putere totală estimată de 125MW.

În ceea ce priveşte segmentul business-to-business cu sisteme de peste 50kWp, are în execuţie 60 de proiecte, cumulând 4.7MW, numărul acestora urmând să crească pe măsură ce proiectele deja contractate vor obţine toate avizele tehnice necesare.

"Dacă anul 2022 a produs multă nelinişte în rândul consumatorilor, pentru România, ne aşteptăm ca anul 2023 să aducă progrese mari în privinţa numărului gospodăriilor şi a companiilor care îşi instalează sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică din sursă regenerabilă. Dacă consumatorul rezidenţial este mai preocupat de obţinerea unei soluţii rapide şi la costuri reduse, consumatorul industrial se concentrează pe date de amortizare, investiţie şi rentabilitate, iar în final se loveşte de costul ridicat al finanţării sau de lipsa lichidităţii. Cu toate acestea, marii consumatori de energie electrică sunt pregătiţi să aloce între 10-20% din bugetul de investiţii pentru finanţarea unui proiect de eficientizare energetică. Iar acolo unde achiziţia de sistem nu este o opţiune, venim în ajutorul clienţilor cu servicii de tip OpEx prin produsul revoluţionar "Solar as a Service" pentru "închiriere" de energie verde, la costuri semnificativ reduse faţă de costul mediu de furnizare energie electrică. Ensys fiind probabil primul furnizor privat de servicii complete în segmentul fotovoltaicelor din România care oferă astfel de servicii, fără a condiţiona suplimentar clientul. Datorită experienţei noastre încă din anul 2006 în piaţă, oferim o gamă completă de servicii, de la consultanţă de specialitate, proiectare, avizare şi autorizare, montaj şi mentenanţă, asigurând cele mai înalte standarde de calitate", a mai spus Sebastian Crişan.

Ensys oferă soluţii complete de sisteme fotovoltaice: consultanţă tehnică, legală, proiectare, avizare, instalare, mentenanţă, accesarea de grant-uri cu finanţare din partea statului român şi private. Prezentă din 2006 pe piaţa din România, Ensys Renewable Solutions are o experienţă semnificativă cu proiecte fotovoltaice în aplicaţii rezidenţiale, comerciale, industriale, HoReCa, parcuri solare, etc. şi se bazează exclusiv pe echipe interne de montaj specializate şi know-how în industria energiei electrice produsă din surse regenerabile.

Sursa foto: Pexels