În 2022, Banca Europeană de Investiții a alocat 17 miliarde de euro pentru energie verde la nivel global, a declarat Lara Tassan Zanin la Energy Week Black Sea 2023. De obicei, nivelul de finanțare este de 10-11 miliarde pe an, dar e clară direcția în care merge piața, afirmă șefa Reprezentanței Grupului Băncii Europene de Investiții în România.

La nivelul țării noastre, investițiile au fost de un miliard de euro. În general, alocarea este 50% în proiecte publice, 50% în sectorul privat. Însă, spune Lara Tassan Zanin, tranziția energetică nu înseamnă doar investiții în proiecte solare sau eoliene. ”Credem cu tărie într-o abordare integrată. Să finanțăm doar energiile regenerabile nu e suficient pentru a atinge țintele de reducere a emisiilor de CO2”.

Ca urmare, doar o treime din investițiile BEI în acest sector sunt direct în energii regenerabile - nu doar în România, ci la nivel global. O altă treime merge la investiții în modernizarea rețelelor de distribuție și în stocarea energiei – de exemplu, în smart metering.

În fine, o treime din investiții sunt în domeniul eficienței energetice.

”Nu e suficient doar să producem mai multă energie verde, ci și să consumăm mai puțin”, afirmă reprezentanta BEI. ”Pentru investiții în eficiență energetică putem finanța până la 75%. Încercăm să facem un pas suplimentar pentru a impulsiona acest domeniu.”

Încă dinaintea crizei energiei, Banca Europeană de Investiții a finanțat astfel de programe în România. De pildă, în 2019 BEI a acordat împrumuturi de 66,4 milioane euro pentru investiții în eficiența energetică a blocurilor și clădirilor publice din sectoarele 2, 4 și 6 ale Capitalei.

Sursa foto: Pixabay