”Brașovul își va produce, gratuit, propria energie electrică verde”, a scris Allen Coliban pe Facebook. ”Am obținut finanțare de peste 40 de milioane de lei, prin POIM, pentru viitorul parc fotovoltaic al Brașovului. 90% din energia electrică necesară clădirilor și serviciilor publice din oraș va fi asigurată de propriul parc. Școlile, grădinițele, creșele, instituțiile de cultură, iluminatul stradal și chiar producerea zăpezii artificiale din Poiană vor putea folosi curent produs de noi.”

Parcul de 20 MW va avea aproape 31.000 de panouri solare, pe 35 de hectare, și va fi amplasat la Stupini. Proiectul va costa 108 milioane de lei, dintre care peste 40 finanțare nerambursabilă. Restul de 60 de milioane vor veni de la bugetul local.

Pregătirea documentației pentru acest parc solar a început din toamna anului 2022. În ianuarie 2023, primăria preconiza că punerea în funcţiune a acestui parc fotovoltaic ar urma să acopere cea mai mare parte din necesarul de energie electrică pentru cele 21 colegii şi licee din Brașov, 16 şcoli gimnaziale, 29 grădiniţe, 8 creşe, instituţiile de cultură, Primăria şi serviciile publice din subordinea Consiliului Local, centralele şi punctele termice, pieţele, parcările multietajate, bazele sportive, sistemul de iluminat public şi sistemul de semaforizare din oraş, dar şi pentru domeniul schiabil (sistemele de producere a zăpezii artificiale, cele de pompare etc.).

Pe lângă acest proiect, instituția condusă de Allen Coliban mai are un program de dotare a 27 de unităţi de învăţământ cu panouri fotovoltaice, pentru care s-a solicitat finanţare în luna noiembrie.

Brașovul este primul oraș din Europa care s-a angajat să reducă emisiile CO2 cu 55% până în 2030. Până în 2050, orașul ar trebui să atingă neutralitatea climatică.

Sursa foto: Pixabay