Rombat a anunțat că alocă în acest an un buget de investiții de 10 milioane de euro, în principal pentru instalarea unei linii semiautomate pentru producția bateriilor heavy-duty EFB și realizarea a două parcuri fotovoltaice pentru a optimiza costurile de operare și a asigura companiei un grad mai mare de independență energetică, reducând totodată și amprenta de carbon a companiei.

Astfel, noua linie de fabricație va fi destinată producției bateriilor Heavy Duty Champion HD-EFB, pentru vehiculele de mare tonaj, respectiv a bateriilor AGM (Absorbent Glass Mat), instalate pe mașinile cu sistem start-stop. Bateriile HD-EFB, dezvoltate de Rombat, sunt potrivite atât pentru autocamioane Euro 5/6, cât și pentru vehicule grele cu cerințe mari de energie, având o rezistență ridicată la vibrații și un număr de cicluri de încărcare de 10 ori mai mare decât în cazul bateriilor clasice, la o descărcare de 17,5% în mod continuu.

Parcurile fotovoltaice, o soluție către independență energetică

De asemenea, Rombat intenționează să investească o parte din suma planificată în două parcuri fotovoltaice. Primul dintre acestea, cu capacitatea de 4,2 MW, urmează a fi cofinanțat prin fondurile puse la dispoziție prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul se află în acest moment în stadiul de analiză, implementarea urmând a începe în cursul acestui an.

Al doilea parc fotovoltaic, cu capacitatea de 1 MW, va funcționa la Copșa Mică, acolo unde compania operează Rebat, propriul centru de reciclare a bateriilor uzate. În paralel, Rombat va investi și în achiziția unei instalații de producție a oxigenului, care va funcționa de asemenea la unitatea din Copșa Mică. De asemenea, o parte din bugetul de investiții anunțat de companie va fi alocat pentru îmbunătățirea spațiilor de lucru, dar și pentru formarea și dezvoltarea continuă a angajaților prin cursuri de dezvoltare personală și profesională.

În 2022, compania a anunțat intenția de a-și completa gama de produse cu baterii Li-Ion (litiu-ion), destinate clienților care dezvoltă parcuri fotovoltaice sau utilizatorilor casnici (prosumatori) interesați să instaleze în locuințele proprii instalații de producere a energiei verzi. Potrivit datelor publicate de presă, în 2019 existau în România numai 303 prosumatori, dar la finalul acestui an ar putea ajunge la 100.000.

Rombat SA înregistrează o creștere susținută a businessului. În 2021, compania a comercializat la nivel global 2,65 milioane de baterii auto, în creștere cu 15% față de anul anterior. De-a lungul timpului, compania a produs și a distribuit baterii auto în peste 40 de țări de pe patru continente. „În același timp, industria bateriilor are perspective excepționale de dezvoltare, fiind în acest moment una foarte dinamică, cu o rată anuală de creștere (CAGR) estimată la 6,57% pentru intervalul 2022-2030,” a spus Alin Ioaneș, CEO Rombat SA.

Sursa foto: Rombat