Cel puțin, așa promit oficialii români, care au discutat cu compania irakiană Mass Global Energy Rom, noul proprietar al termocentralei din județul Hunedoara. Conform Guvernului, aceștia au un plan de investiții în valoare de peste un miliard de euro, care va transforma termocentrala în ”cea mai mare și eficientă capacitate de producție a energiei electrice pe gaz din Uniunea Europeană”.

În acest sens, vor fi utilizate cele mai moderne tehnologii, care vor permite, în acord cu taxonomia europeană, producerea a cel puțin 1.500 MW. Prima etapă a investiției va fi finalizată într-un termen de 24 de luni, urmând ca proiectul să ajungă la maturitate deplină în 36 de luni. Componentele centralei vor fi pregătite pentru trecerea către noile tehnologii de producere a energiei, bazate pe hidrogen.

Istoria termocentralei Mintia

Centrala termoelectrică Mintia este situată în sud-vestul Transilvaniei, pe malul râului Mureş, la 9 km distanţă de oraşul Deva. Centrala dispune în prezent de cinci grupuri energetice destinate producţiei de energie electrică şi termică, alimentate cu cazane de abur. Ea a fost pusă în funcţiune în trei etape: 1969 - 1971 (etapa 4x210 MW), 1977 - grupul 5 şi 1980 - grupul 6 de câte 210 MW fiecare. Grupul 3 a fost retehnologizat în anul 2009 la 235 MW.

De la punerea în funcţiune şi până la finele anului 2011, termocentrala Mintia a livrat 204 TWh din energia electrică necesară României şi a consumat 117 milioane tone de cărbune. A fost a treia ca mărime din România și a ținut de Complexul Energetic Hunedoara.

Cine sunt irakienii care au cumpărat termocentrala Mintia

Cu o istorie de peste 50 de ani, Termocentrala Mintia a fost oprită în martie 2021, apoi a fost scoasă la licitație în cadrul insolvenței CE Hunedoara. În 2022, ea a fost cumpărată de Mass Global Energy Rom, parte din Mass Group Holding. Acesta este un grup irakian, înregistrat în insulele Cayman, dar cu sediul central în Amman (Iordania). Din el fac parte 7 companii, totalizând 2.500 de angajați. Holdingul a plătit 91,2 milioane de euro pentru termocentrală.

Ministerul Energiei, în calitate de acţionar, a impus câteva condiţii investitorului cu scopul de a relansa producţia de energie în Mintia. Acesta are obligaţia ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiţia de realizare a unei capacităţi energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, din care minimum 800 MW în bandă pe gaz şi energie regenerabilă. În acest sens, Transelectrica şi Transgaz au acordat deja avizele şi autorizaţiile necesare pentru demararea investiţiilor.

Sursa foto: Sorin Moldovan / Shutterstock