Un proiect major pentru construirea primei centrale solare plutitoare din Bulgaria a fost prezentat la Sofia, scrie Agerpres. Construcţia uzinei din zona barajului Ogosta (în regiunea Montana din nord-vestul Bulgariei) este aşteptată să înceapă în aproximativ doi ani şi să dureze alți 2 ani, a declarat directorul general al Profine Energy Bulgaria, Krum Vasilev.

Cât de mare va fi parcul solar plutitor din Bulgaria

Capacitatea parcului solar a fost iniţial planificată la 500 - 800 MW, iar producţia, la aproximativ 1.350 MWh.

Investiţia depinde de dimensiunea parcului: va fi de 800 de milioane de euro pentru 800 MW şi de 500 de milioane de euro pentru 500 MW (un milion de euro per 1 MWh), a spus directorul. Parcul solar plutitor poate ocupa aproximativ 850 ha din suprafaţa totală de 2.000 ha a lacului de acumulare de la Ogosta.

Un proiect similar, anunțat și în România

Companiile norvegiene Statkraft și Ocean Sun au anunțat recent finalizarea primului parc fotovoltaic plutitor din sud-estul Europei, pe un lac de acumulare din Albania.

Sursa foto: Ocean Sun

În vara lui 2022, ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, vorbea despre un proiect similar pe lacul de acumulare de la Ipotești, județul Olt. Acesta ține de Hidroelectrica, iar oficialul spunea atunci că până la sfârșitul lui 2022 va fi desemnat un constructor al proiectului, complementar cu hidrocentrala de la Ipotești.

Nu s-a mai anunțat însă nimic despre acest proiect de atunci și până azi.

Riscurile și avantajele parcurilor solare plutitoare

Parcurile fotovoltaice plutitoare vin cu avantaje, dar și cu riscuri. Ele nu ocupă terenuri agricole, iar prețul nu e semnificativ mai mare decât cel al unui parc solar normal. În plus, pot reduce evaporarea apei din lacurile pe care sunt instalate și sunt mai eficiente -cu până la 15% - deoarece pot fi răcite cu ajutorul apei.

Pe de altă parte, astfel de parcuri solare sunt mai expuse fenomenelor meteo extreme. De asemenea, încă se discută despre efectelor asupra mediului, deoarece la umbra pe care o produc panourile fotovoltaice ar putea crește alge toxice.

Din acest motiv, proiectul de pe lacul de acumulare Ogosta, a generat proteste în Bulgaria – mai ales din partea pescarilor. Aceștia susțineau că parcul solar plutitor ar putea avea un impact negativ asupra mediului. Dar reprezentantul companiei germane Profine, care dezvoltă proiectul, este încrezător că peştii din baraj nu vor fi afectaţi. El atribuie lipsei de informare protestele "puse la cale" și spune că va începe o campanie de informare a localnicilor.

Grupul Profine Energy GmbH, care are sediul în Waghausel, Germania, a construit parcuri plutitoare similare în Germania, Austria, Ţările de Jos şi Spania.

Sursa foto: Shutterstock