„Garda de Mediu este instituţia care câteodată este blamată, dar este cu siguranţă cea mai solidă instituţie de control din Ministerul Mediului în ceea ce priveşte poluarea naturii, poluarea aerului, poluarea apelor, poluarea prin abandonarea deşeurilor. Alături de colegii noştri din Gardă am implementat, începând cu anul trecut, probabil cel mai important proiect nou în combaterea traficului de deşeuri. Am implementat acest sistem de trasabilitate prin care la graniţă se verifică fiecare transport de deşeu sau second-hand şi extindem acest sistem şi implementăm reguli noi pentru comercializarea bunurilor second-hand pentru a avea un control cât mai riguros cu privire la destinaţia acestora şi pentru a preîntâmpina abandonarea deşeurilor aduse din altă ţară în România", a afirmat ministrul Mediului.

Acesta a mai spus că "provocarea" pe care România şi-a asumat-o va ajuta foarte multe state membre în lupta împotriva traficului ilegal de deşeuri.

„Este o provocare europeană, nu doar România se confruntă cu această problemă, motiv pentru care la nivel european se pregăteşte un nou regulament prin care fiecare stat membru va fi obligat să implementeze un sistem similar cu cel din România. Din acest punct de vedere desfăşurăm şi o activitate de pionierat, să spun aşa, pentru că sistemul dezvoltat şi completat cu această trasabilitate a deşeurilor transfrontaliere este un exemplu bun şi pentru alte state membre din Europa în ceea ce priveşte rezolvarea problemei de trafic ilegal transfrontalier de deşeuri. Este un fenomen mondial, nu doar european. Din păcate, ţări dezvoltate au ales, de foarte multe ori, calea mai uşoară, de trimitere a deşeurilor în ţări mai puţin dezvoltate. Din acest motiv este o chestiune mondială, dar Europa se confruntă în continuare cu această problemă, deoarece deşeurile sunt o resursă, ele trebuie să circule liber în Europa, conform principiului de circulaţie liberă a bunurilor, dar, în paralel, trebuie să implementăm şi sisteme de control. Este o provocare interesantă şi cred că pionieratul pe care ni l-am asumat va ajuta foarte multe state membre în această luptă împotriva traficului ilegal de deşeuri", a mai spus Tanczos Barna.

Într-o postare făcută săptămâna aceasta pe pagina sa de Facebook, ministrul Mediului a precizat că prin sistemul de trasabilitate pentru transportul transfrontalier al deşeurilor, pus în funcţiune anul trecut, au fost urmărite până acum 114.000 tone de deşeuri reciclabile intrate în ţară, iar 3.400 tone au fost oprite la graniţă.

„Un număr de 91 operatori au fost înrolaţi în sistemul RoAFM şi am asigurat trasabilitatea a 8.319 de tranzacţii înregistrate. Aceste deşeuri au fost controlate la frontieră de 350 de comisari ai Gărzii de Mediu, împreună cu Poliţia de Frontieră. Ne-am asigurat, astfel, că intră în ţară doar acele cantităţi care ajung la reciclare şi aduc valoare economiei autohtone. Datorită sistemului de trasabilitate, 3.400 de tone de deşeuri neînregistrate sau neconforme au fost oprite la graniţă. Scopul rămâne neschimbat: nu vom permite ca România să devină groapa de gunoi a Europei. Anul acesta venim cu o îmbunătăţire a sistemului şi, pentru a preveni încercările de a ocoli legea, pregătim o reglementare mai clară privind produsele second-hand. Vor intra în ţară doar acele haine sau electrocasnice care, într-adevăr, pot fi refolosite", a menţionat ministrul Tanczos Barna.

Sursa foto: Wall-Street.ro