Dispozitivele electronice pe care le găsim în camera de zi, precum televizorul, laptopul, routerul de internet, iluminatul ambiental etc., au o componentă de consum „ascunsă”, de care poate nu suntem conștienți, dar pe care o putem elimina, obținând în acest fel economii substanțiale, arată analiza e.on.

În general, un aparat în modul stand-by consumă între 40-70% din energia pe care o folosește în timpul funcționării.

Astfel, annual poți economisi 225 kWh dacă oprești dispozitivele electronice din camera de zi când nu le folosești, 247 kWh dacă înlocuiești becurile clasice cu cele economice și 55 kWh dacă folosești un laptop sau o tabletă în locul unui desktop.

Banalul televizor are un consum mediu de energie electrică de 190 kWh/an și este în top 10 al consumatorilor de energie electrică din gospodărie. Așa încât, dacă alegi un TV cu diagonala <100 cm, verifică să se încadreze în clasa energetică A, iar pentru un ecran mai mare alege clasa A+.

Televizoarele LED consumă chiar și de trei ori mai puțin decât televizoarele de tip plasmă. Pornește televizorul doar atunci când te uiți cu adevărat, nu îl l sa în standby, ci oprește-l complet.

Laptopul sau tableta consumă cu până la 80% mai puțină energie decât un computer desktop clasic. Chiar și așa, mai poți economisi 15-25% stabilind luminozitatea ecranului la un nivel mediu.

Dacă nu ești acasă, poți opri routerul wireless. Dacă îl lași pornit tot timpul, consumă în medie 135 kWh pe an.

Sursa foto: Pexels