Potrivit documentului prezentat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, se propune o alocare de peste 233 de milioane de euro pentru ”acordarea de vouchere pentru stimularea instalării panourilor fotovoltaice și a sistemelor de stocare a energiei aferente pentru clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice”. Mai precis, autoritățile vizează către dotarea cu panouri fotovoltaice a clădirilor rezidențiale și încurajarea prosumatorilor.

Planul REPowerEU, votat recent de Parlamentul European, are o valoare totală de 20 de miliarde de euro în granturi nerambursabile. România urmează să beneficieze de o alocare de 1,39 de miliarde de euro pentru a finanța proiecte în domeniul energiei, bani pe care va trebui să îi cheltuiască până în 2026.

Planul REPowerEU stabileşte o serie de măsuri menite să reducă rapid dependenţa de combustibilii fosili din Rusia şi să accelereze tranziţia verde, sporind în acelaşi timp rezilienţa sistemului energetic din UE. Planul se bazează pe trei piloni: diversificare, economisire şi accelerarea trecerii la energia curată.

Cum se primesc voucherele pentru panouri solare

Cum se vor acorda, mai concret, aceste vouchere pentru panouri solare dacă proiectul va trece de Comisia Europeană? Potrivit documentului oficial, beneficiarii de vouchere vor fi aleși în baza unei selecții a cererilor de realizată printr-o platformă digitală, pe principiul primul venit – primul servit.

Documentele obligatorii a fi incluse la solicitarea de voucher vor incluse în platformă în format digital.

După selecție, beneficiarii au obligația comunicării în format fizic conform cu originalul a documentelor pentru a se confirma acordarea de voucher. Confirmarea de voucher va reprezenta un acord de adeziune a beneficiarului la condițiile de acordare a voucher-ului (document ce îndeplinește rol de contract de finanțare).

După selecție și confirmarea voucher beneficiarul împreună cu firma contractată trebuie să realizeze proiectul cu instalarea unui sistem de panouri solare cu o putere de minim 3kw net.

Care este termenul pentru folosirea voucherelor de panouri solare

La finalizarea proiectului (minim 3kw net putere) beneficiarul va transmite documentele de finalizare a instalării certificate de firma de instalare PV, împreună cu factura de plată și cu dovada obținerii avizului tehnic de racordare la coordonatorul de reforme/investiții, care în termen de 5 zile lucrătoare va vira contravaloarea voucher-ului în contul aferent firmei de instalare a PV.

Contravaloarea voucher-ului va fi stabilită la valoarea de 25.000 lei pentru o instalație cu o putere 3kw net. Investiția se va implementa până în trimestrul III 2026.

Care sunt cele mai bune zone pentru a pune panouri solare

În document sunt menționate și zonele geografice cu o capacitate fotovoltaică ridicată. Principalele regiuni reprezentative pentru țara noastră sunt: Regiunea de dezvoltare Nord-Est, Regiunea de dezvoltare Sud-Est, Regiunea de dezvoltare București-Ilfov și Regiunea de dezvoltare Munteniei. Hotspot-uri actuale pentru panourile solare din România sunt distribuite astfel, conform MIPE:

• Zona roșie (1,387 kWh/mp/an) cuprinde – Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudului Moldovei;
• Zona galbenă (1,168-1,241 kWh/mp/an) cuprinde – regiunile carpatice și subcarpatice ale Munteniei, toată Transilvania, zona de mijloc și nord a Moldovei, Banat;
• Zona albastră (1,095-1,168 kWh/mp/an) – regiunile montane.

Sursa foto: Pexels