”Programele guvernamentale sunt de ajutor și trebuie să existe, dar cu un termen de implementare un pic mai alert. De pildă, în cazul ElectricUp, suntem la 2 ani distanță și acum implementăm. Nevoile beneficiarilor eligibili s-au schimbat în 2 ani”, spune Adrian Ienciu.

Programul Casa Verde trebuie să fie mai predictibil, mai ușor de estimat, spune reprezentantul ENSYS, companie care a atins chiar și 10% din totalul proiectelor depuse și acceptate de către AFM. De exemplu, programul ar trebui organizat pe regiuni, în mai multe sesiuni, ar trebui să țină cont de gradul de cerere pe diferite județe sau zone.

Sistemele informatice nu sunt la nivelul solicitărilor

O altă problemă este sistemul informatic, care constant pică. ”De 4 ani de zile sperăm că sistemul informatic va ține”, spune Adrian Ienciu. Ca urmare, ENSYS și-a devoltat propriul sistem informatic, ca să poată gestiona volumul de acte.

”Pe lângă faptul că ne-am transformat în în consultanți în cadastru, în analiza datoriilor la ANAF etc. - ceea ce nu e obiectul nostru de activitate - sistemele informatice, fără o investiție serioasă și oameni capabili să dezvolte astfel de soluții, nu țin”, spune el.

Or, dacă în trecut erau circa 45.000 de solicitanți, acum s-ar putea ajunge la dublu. Iar următorul aspect va fi acela că startul montajului sistemelor fotovoltaice, după validare, va începe simultan pentru toată lumea. De aceea, a explicat Adrian Ienciu la Energy R/Evolution, este nevoie de un puțin mai mult management și organizare.

Piața se blochează, apoi toată lumea repornește activitatea simultan

”Programele guvernamentale au un termen de implementare de un an jumătate, doi. Noi nu putem să stăm, nu ne permitem, ele blochează piața, în vreme ce noi suntem angrenați tot timpul să venim cu soluții mai rapide, mai inovative, mai noi. Dar în contextul în care cifra de afaceri nu se modifică pentru că stai și aștepți un contract semnat sau în posibilă finanțare un an și jumătate, piața se blochează în acel moment”, afirmă Adrian Ienciu.

Managerul ENSYS explică că este o problemă, în condițiile în care companiile stau în așteptarea acestor termene ale programelor guvernamentale, apoi se întorc brusc toate în activitate. De asemenea, operatorul de distribuție se trezește brusc cu zeci de mii de cereri de racordare, după luni de zile în care nu are poate nicio cerere.

”Piața vrea și își dorește și conștientizează, dar trebuie sprijinită și cu un ritm puțin mai alert”, conchide Adrian Ienciu.

Evenimentul este susținut de CEZ, ACUE, ENSYS, LONGi și Parapet în calitate de parteneri, și are, la categoria mobility partner, compania Autonom, iar în categoria supported by regăsim IMOD flowers.

Sursa foto: wall-street.ro