Parapet și-a început activitatea în primul val de regenerabile din România, iar în momentul în care acesta s-a oprit, ”a luat drumul Europei”. După mai bine de 270 de proiecte, din Scoția până în Turcia, s-au întors însă acum, când vedem un al doilea val. ”Am vrut să aducem experiența pe care am prins-o în aceste piețe mature în piața imatură din România”, spune Ciprian Bodiu.

Recorduri în energii regenerabile

În același timp, el atrage atenția și asupra faptului că în ultima perioadă am înregistrat în țara noastră o serie de premiere în materie de regenerabile. Astfel, pe 19 martie România a produs prin parcurile fotovoltaice 866 MW, peste centralele pe cărbune sau cele pe gaz. Tot recent, în Dobrogea s-au produs 2,8 GW din regenerabile. Iar asta s-a întâmplat în primăvară, nici măcar în vară.

Aceasta cerere de fotovoltaice și de energii regenerabile în general a venit ca un ”boom”, spune Ciprian Bodiu. Dar sistemul energetic național nu a fost pregătit pentru a putea lua în rețea o cantitate atât de mare de energie de la alți producători decât cei clasici.

Proiectele ”grele” în materie de fotovoltaice

De asemenea, afirmă el, e foarte important ca aceste schimbări să înceapă din sectorul public și apoi să fie urmate de piața privată, așa cum se întâmplă deja în Europa. El a dat și câteva exemple din experiența Parapet – un parc fotovoltaic pe o groapă de gunoi ecologizată construit în Germania și un altul pe rezerva strategică de apă a orașului Viena.

Astfel de ”proiecte grele”, demarate de zona instituțională și în care Parapet s-a specializat, vor exista în viitor și în România, spune reprezentantul companiei. De pildă, e doar o chestiune de timp până când până când ne vom adapta la folosirea duală a terenurilor – adică atât pentru agricultură, cât și pentru fotovoltaice.

Am putea vedea o scumpire a proiectelor fotovoltaice în viitor? Răspunsul lui Ciprian Bodiu este complex: în momentul de față cererea este foarte mare, dar piața se adaptează, furnizorii găsesc soluții pentru a livra mai rapid. Dar prețurile nu vor mai scădea la nivelul din 2021, iar creșteri bruște, cum au fost în 2022, nu poate să garanteze nimeni că nu vor mai fi.

”Cred cu tărie că următoarea criză puternică va fi criza materiilor prime. Și nu cred că e vorba doar de piața de fotovoltaic, ci este general valabil”, conchide Ciprian Bodiu.

Evenimentul Energy R/Evolution este susținut de CEZ, ACUE, ENSYS, LONGi și Parapet în calitate de parteneri, și are, la categoria mobility partner, compania Autonom, iar în categoria supported by regăsim IMOD flowers.

Sursa foto: wall-street.ro