Pentru a ajuta guvernul să evite ”soluțiile false”, Greenpeace a cerut Institutului European de Politică Energetică și Climatică (IEECP) să realizeze o analiză socio-economică cost-beneficiu. Aceasta compară planul de investiții într-o nouă infrastructură de gaze cu diferite scenarii care ar face clădirile mai eficiente energetic în întreaga țară.

Ce alternative sunt la extinderea rețelelor de gaze

În România, bugetul disponibil pentru planurile de investiții ale guvernului pentru extinderea infrastructurii gazelor fosile este de 4,35 miliarde de euro. Studiul a comparat impactul economic și social al acestor investiții planificate în gaz cu impactul economic și social al cinci scenarii diferite de investiții în eficiență energetică. Au fost luați în considerare factori precum reducerea poluării, protecția față de creșterea prețurilor la energie și valorile mai mari ale proprietăților ca urmare a îmbunătățirilor energetice aduse.

Scenariile alternative se refereau la anvelopări, instalarea de pompe de căldură, de panouri solare, reabilitări integrate (anvelopare + pompe de căldură) sau clădiri cu emisii zero printr-o combinație de măsuri. Clădirile din România au o rată foarte scăzută de eficiență energetică, 77% dintre ele având nevoie de reabilitare energetică, afirmă Greenpace. De asemenea, 80% dintre gospodării folosesc pentru încălzire în principal gaze naturale.

Extinderea rețelelor de gaze ar duce la costuri suplimentare

Studiul a constatat că investițiile în eficiența energetică aduc beneficii economice, sociale și de mediu mai mari în toate cele cinci scenarii examinate – cu excepția scenariului investițiilor în gaze. De fapt, afirmă ONG-ul de mediu, investițiile în gaze nu sunt doar cea mai slabă alegere din punct de vedere social și de mediu, dar nu au sens nici măcar din punct de vedere financiar.

Cheltuirea a 4,35 miliarde de euro în investiții în eficiența energetică poate aduce înapoi economiei (gospodării, întreprinderi, industrie etc.) până la 3,8 miliarde de euro. În timp ce cheltuirea de 4,35 miliarde de euro pentru o infrastructură nouă de gaze va costa și mai mult economia. Costurile suplimentare sunt estimate a fi în jur de 2,3 miliarde de euro.

Cea mai bună soluție, clădirile cu emisii zero

Scenariul care arată cel mai bine în analiza cost-beneficiu este cel al investirii în clădiri cu emisii zero (ZEB) – beneficii de 3,8 miliarde la un cost de 4,35 miliarde. Anveloparea sau anveloparea + pompe de căldură ar aduce și ele beneficii în jur de 3 miliarde.

Instalarea de panouri solare este un scenariu mult mai puțin avantajos (0,4 miliarde), iar extinderea rețelelor de gaze este cel mai prost scenariu.

Trebuie precizat că mare parte din investițiile în extinderea rețelelor de gaze este făcută prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Acesta a fost criticat de opoziție, dar și de experți, ca fiind practic o reluare a PNDL.

Director ENEL”Extinderea rețelelor de gaze, o pierdere de bani”

O afirmație similară făcea, anul trecut, și Alessio Menegazzo, director pentru Sustenabilitate și Afaceri Instituționale ENEL România. ”Dacă Guvernul României vrea să investească milioane în extinderea rețelelor de gaze, sfatul meu e să investească acei bani în soluții de eficientizare energetică pentru consumatori vulnerabili. Pentru că investiția inițială acum e mare, accesibilă doar celor cu venituri medii și mari. Extinderea rețelelor de gaze este pur și simplu o pierdere de bani, în 20-30 de ani vor deveni inutile”, spunea el.

În opinia lui Menegazzo, chiar dacă nu putem scăpa de gaz azi, în 10-15 ani vom trăi într-un sistem mai electrificat, bazat pe energie regenerabilă. Acesta ar fi singurul scenariu posibil, deoarece încălzirea globală este o amenințare existențială, pe lângă actualele amenințări militare și economice.

Sursa foto: Delgaz Grid