Anunțul a fost făcut pe Linkedin de Dr. Cristian Călin, Manager Tehnic Gaz în cadrul Delgaz Grid. Testele vor începe, în luna mai, în poligonul de instruiri de la Mediaș. Acestea își propun să valideze utilizarea soluției tehnologice bazate pe amestecul a 20% hidrogen cu gaze naturale.

„Vom testa la Mediaș, într-o mini-rețea de distribuție, atât centrale termice existente, modele mai vechi (fără condensație), instalate înainte de 2015, precum și centrale în condensație produse după 2015, respectiv aparate de generație nouă, care sunt deja pregătite pentru 20% hidrogen”, a declarat reprezentantul Delgaz Grid.

În etapa a doua a proiectului, testele vor analiza funcționarea amestecului în rețele reale, respectiv în rețele existente din oțel și polietilenă, precum și instalații/aparate de utilizare ale clienților racordați la acestea. „Cu siguranță, una dintre provocări este legată de gradul de acceptare din partea clienților pentru efectuarea testelor. În acest scop, în prima fază testele se vor efectua în poligonul de la Mediaș pentru a dovedi că totul funcționează în condiții de siguranță. Ceea ce trebuie să se înțeleagă este că hidrogenul este un alt gaz combustibil, iar utilizarea lui nu implică un risc cu nimic diferit față de cel al utilizării gazelor naturale”, a mai afirmat Dr. Cristian Călin.

Proiectul grupului E.ON se va desfăşura până în octombrie 2024 şi urmăreşte să analizeze şi să demonstreze că, din punct de vedere tehnic, este posibilă şi sigură adăugarea de hidrogen, în proporţie de 20% din volum, în reţelele de distribuţie şi instalaţiile de utilizare a gazelor naturale existente în România.

Scopul proiectului este atât de analiză a compatibilităţii şi comportării elementelor reţelelor de distribuţie selectate în proiectul pilot, respectiv a instalaţiilor / aparatelor de utilizare aferente, la amestecul de GN-20% vol. H2, cât şi de evaluare a posibilităţii de conversie a acestora la amestecul de GN-H2.

Instalaţiile de utilizare ale consumatorilor (conducte, aparate de utilizare etc.) şi elementele componente ale sistemului de distribuţie (conducte, branşamente, fitinguri, armături, regulatoare, contoare etc.) nu vor fi modificate pentru acest proces. Rezultatele proiectului vor servi drept model de bună practică pentru viitoarea proiecte şi pentru utilizarea hidrogenului în diferite domenii (inclusiv pentru încălzire, prepararea apei calde menajere şi a hranei).

Sursa foto: Shutterstock