Chiar dacă există țări care produc cantități mult mai importante de deșeuri, în România rata de colectare a acestora ajunge la 35%, în cele mai optimiste estimări. Și asta în condițiile în care media europeană era de 45,9% la nivelul anului 2020.

Cel mai des, românii reciclează mașini de de spălat (70,67%), iar cel mai greu se despart de telefoanele mobile (11%), arată datele Asociației ENVIRON, una dintre cele mai importante organizații din țara noastră care reciclează DEEE.

Cu ocazia Zilei Pământului (22 aprilie), reprezentanții ENVIRON trag un semnal de alarmă și spun că a venit momentul ca reciclarea electronicelor să facă parte din educația românilor, așa cum se întâmplă în țările civilizate din UE.

Românii nu reciclează dispozitivele care se strică

În cei 16 ani de activitate, Environ a colectat peste 160.000 de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice. Doar anul trecut au fost colectate și reciclate 39.343 tone DEEE. În top se află mașinile de spălat (70,67%), frigiderele (12,1%), televizoarele și monitoarele (8,71%), respectiv echipamentele de mici dimensiuni (7,13%). În total, ENVIRON a gestionat anul trecut 1.436.555 de DEEE. Cele mai multe fac parte din categoria deșeurilor de mici dimensiuni (561.030 bucăți). Urmează mașinile de spălat (560.520 bucăți), televizoarele și monitoarele (228.451 bucăți) și frigiderele (86.554 bucăți).

”O explicație este aceea că românii, în special seniorii, renunță cu greu la echipamentele electrice și electronice pe care le au. Iar atunci când vine vorba de cele de dimensiuni mici, cum sunt de exemplu telefoanele mobile și cablurile, încărcătoarele, aparatele foto, țigările electronice etc, am constatat că de multe ori nici nu conștientizează că acestea sunt tot deșeuri și de aceea nu le dau spre reciclare, preferă să le păstreze prin sertare sau și mai rău, să le arunce la gunoi”, a declarat Roxana Puia, Marketing Manager la ENVIRON.

De ce e o greșeală să fie aruncate la gunoi aparatele care nu mai pot fi reparate

Este foarte important însă ca, atunci când nu mai pot fi reparate, echipamentele electrice și electronice să fie reciclate și nu aruncate pur și simplu la gunoi, pentru a nu deveni deșeuri periculoase, spun reprezentanții ENVIRON. Frigiderele vechi, de exemplu, conțin ficlorofluorocarboni(CFC) și hidroflorocarbon (HCFC), substanțe care deteriorează stratul de ozon. Iar un smartphone conține în jur de 30 de componente diferite, unele dintre ele pe cale de a se epuiza (galiu, argint sau arsenic), altele (plumb, mercur, cadmiu) fiind foarte periculoase dacă sunt aruncate la groapa de gunoi. La rândul lor, televizoarele și monitoarele vechi conțin metalele grele care pot provoca afecțiuni grave, precum plumb, cadmiu, oxid de bariu, oxid de stronțiu, europiu, ytriu sau mercur.

„Vestea proastă este că toate substanțele din echipamentele electronice aduse la groapa de gunoi ajung în pământ și afectează pânza freatică, cu impact teribil asupra sănătății oamenilor și a animalelor. Vestea bună este că cel puțin 85% din aceste echipamente pot fi reciclate. Calitatea vieții noastre, a tuturor, depinde de acțiunile noastre. A recicla deșeurile, indiferent de natura lor, trebuie să fie un gest firesc, normal și responsabil”, a adăugat Roxana Puia.

Sursa foto: Environ