"Este un moment important pentru că toate ministerele de resort şi Guvernul au fost de acord cu propunerea Ministerului Mediului în ceea ce priveşte alegerea scenariului "România neutră 2050". Este o provocare pentru România, este o provocare pentru Europa, este o provocare pentru întreaga planetă această trecere la o dezvoltare economică care are în vedere cel mai important element: reducerea emisiilor de carbon, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi trecerea la o dezvoltare sustenabilă şi atingere a acestei neutralităţi până în 2050", a spus ministrul Mediului.

Tanczos Barna a subliniat că România stă bine la acest capitol, "din păcate, mai ales datorită faptului că industria a făcut un regres semnificativ", dar există această posibilitate de a asuma scenariul cel mai ambiţios, cu condiţia realizării unor investiţii semnificative în toate domeniile.

"În domeniul transporturilor, pentru mobilitate cu emisii scăzute în domeniul locativ, cu o filosofie nouă pentru construcţiile noi şi investiţii semnificative, chiar uriaşe, pentru reducerea risipei energetice în domeniul locativ, pentru creşterea capacităţii noastre de a folosi mai puţină energie pentru acea suprafaţă locativă, în domeniul autorităţilor locale, în domeniul sanitar, de exemplu, unde iarăşi eficienţa energetică este foarte importantă, în domeniul industrial şi am lăsat la urmă domeniul energetic, unde investiţiile sunt uriaşe şi avem la dispoziţie programe europene, avem PNRR-ul şi fondurile structurale, avem RepowerEU. Toate vor contribui la realizarea acestor ţinte şi implementarea acestui scenariu 'România neutră 2050'", a explicat ministrul Mediului.

El a adăugat că scenariile au fost realizate cu sprijinul PriceWaterhouse Coopers şi cu specialişti din Macedonia şi că versiunea adoptată de Guvern "este o bornă despre care se va vorbi mult în următoarele următoarele decenii".

"E o bornă în care România şi-a asumat că dezvoltarea economică va fi practic decuplată de creşterea emisiilor şi vom asigura o creştere economică care nu va pune o presiune şi mai mare asupra naturii şi, alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene, vom arăta calea pentru întregul Glob, întregul mapamond, calea dezvoltării economice care nu generează emisii şi mai multe şi nu contribuie şi mai mult la creşterea temperaturii medii şi contribuim astfel şi noi la atingerea ţintei de 1,5 grade C creştere medie care să nu pună în pericol habitatele, natura şi echilibrul ecologic", a precizat Tanczos Barna.

Potrivit MMAP, proiectul Strategiei pe termen lung (2050) a României privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, obiectiv: "România Neutră în 2050", prezintă viziunea strategică naţională privind contribuţia României la atingerea obiectivului de neutralitate climatică al Uniunii Europene.

Sursa foto: Shutterstock