„Suntem într-o țară în care nivelul de trai nu este încă foarte dezvoltat, așa că încercăm să prelungim durata de viață a echipamentelor electrice și electronice. Avem o rata mare de folosire a acestor echipamente prin vânzare second hand sau de dăruire către prieteni și rude. Acestea sunt modurile prin care generăm mai puțin deșeuri electrice și electronice decât cumpărăm”, a declarat Roxana Puia.

Ținta de colectare obligatorie la nivelul Uniunii Europene a deșeurilor electrice și electronice este de 65%, de altfel neîndeplinită de majoritatea Statelor Membre. Conform Roxanei Puia, România nu va reuși să ajungă la această țintă fiindcă nu cumpărăm atât de multe electrocasnice noi, iar acest lucru are un impact pozitiv asupra mediului.

Cel mai mare impediment pe care îl are România în orice acțiune de reciclare este educația. Roxana Puia spune că lumea trebuie să înțeleagă că acțiunile lor nu afectează doar „urșii polari și ghețarii”, ci ne afectează în mod direct prin:„aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem și mâncarea pe care o consumăm”. Una din cauzele lipsei de educație? politicile companiilor de a răsplăti oamenii să recicleze.

„Trebuie să avem centre de colectare și o populatie mai educată. Din păcate, campaniile de reciclare s-au făcut pe baza unor stimulări prin premii sau tombole. Acestea funcționează pe termen scurt. În momentul în care retragi bonificația, oamenii nu mai sunt interesați sa își recicleze deșeurile”, explică reprezentantul Environ,

Cât de mult rău face telefonul vechi uitat în sertar pentru mediu

Numărul telefoanelor vechi ținute în sertar în țara noastră l-a depășit pe cel al locuitorilor, atingând circa 23 de milioane. În ce privește încărcătoarele, sunt peste 40 de milioane de astfel de dispozitive stricate sau ieșite din uz în casele românilor.

„Toate echipamentele electrice și electronice au în componenta lor, pe lângă ce vedem noi, metale prețioase, dar și periculoase. Cu ce poluează un telefon pe care îl țin în sertar? Problema este că tu blochezi acolo niște resurse. Componentele pot fi reciclate și predate către colectoriI autorizați. Nu există deșeuri care să nu polueze”, explică reprezentantul Environ.

Partenerii ”CSR Growing Responsible” 2023 sunt Vastint, Raiffeisen Bank, Environ, Carrefour și Mastercard. La categoria mobility partner regăsim compania Autonom, iar la supported by, IMOD flowers.

Sursa foto: Mădălin Constantin