Potrivit unui comunicat de presă Agerpres, pe parcursul anului trecut, peste 5,3 miliarde de telefoane mobile au fost aruncate la gunoi de către consumatori, după cum arată datele publicate de BBC.

În acelaşi timp, un studiu Deloitte arată că mai mult de jumătate dintre persoane din Generaţia Millenials, respectiv din Generaţia Z (55%) achiziţionaseră de curând produse sau servicii sustenabile, iar 90% dintre consumatori, în special din Generaţia Z, se aşteaptă ca problemele de mediu să fie pe primele poziţii pe agenda companiilor.

Ciclul liniar de consum generează anual, la nivel mondial, o cantitate masivă de deşeuri pe segmentul de retail, context în care o cercetare Statista.com evidenţiază că doar în ceea ce priveşte deşeurile electrice şi electronice, în 2022 au fost generate 59,4 milioane de tone, dintre care 17% au fost reciclate corespunzător.

Din datele oferite de EESC (European Economic Social Comittee) reiese că 90% dintre cetăţenii adulţi din Uniunea Europeană deţin un telefon mobil, jumătate fiind smartphone-uri (cu durată medie de viaţă de 18 luni). Un alt studiu, efectuat de reBuy, arată că România are o rată de reciclare a electronicelor de doar 11% şi există, în medie, peste 22 de milioane de device-uri păstrate în locuinţe.

Sursa foto: Unsplash