Oamenii de știință de la Universitatea statului Massachusetts studiază încă din 2020 o metodă de a obține energie practic din umezeala din aer, scrie Washington Post. Aproape orice material poate fi folosit în acest scop, spun ei, atâta timp cât este nanoporos - adică se pot face în el găuri cu diametrul sub 100 de nanometri (sub o miime din grosimea unui fir de păr). Dar problema este de cost.

”Ceea ce am inventat este practic un mic nor făcut de mâna omului”, spune profesorul Jun Yao, șeful colectivului de cercetare. ”Este o sursă extrem de ușor accesibilă și uriașă de energie curată. Imaginați-vă cum e să ai energie curată oricunde te-ai duce”.

Generatorul de energie din aer nu are nevoie de soare sau vânt, ci doar de umiditate atmosferică – deci iarna va produce mai puțină energie. Pe de altă parte, poate funcționa 24/7.

Elementul de bază ar fi o plăcuță din orice material solid – chiar și lemn - de dimensiunea unei unghii și mai subțire ca un fir de păr. Trecând prin găurile din plăcuță, cu diametrul sub 100 de nanometri, moleculele de apă din aer vor genera o sarcină electrică, creând practic o baterie.

Combinând mai multe astfel de plăcuțe s-ar obține energie electrică. Mai concret, dintr-un miliard, puse una peste alta, ar rezulta un generator de mărimea unui frigider și cu puterea de 1 kW.

Oamenii de știință de la Universitatea statului Massachusetts recunosc însă că, momentan, dispozitivul nu e foarte practic. Ei spun că e nevoie de optimizare pentru ca acesta să aibă dimensiuni și costuri rezonabile. Pe de altă parte, un asemenea generator ar putea fi încastrat în pereții unei clădiri, afirmă ei.

Sursa foto: Pexels