alaturi de Wall-Street.ro iti prezinta:

Leul isi revine sustinut de discursul de victorie al lui Donald Trump, dupa ce in timpul noptii a pierdut teren

- 9 Noiembrie 2016

Leul isi revine sustinut de discursul de victorie al lui Donald Trump, dupa ce in timpul noptii a pierdut teren

Leul a pierdut teren in tranzactiile efectuate in timpul noptii, insa incheierea scrutinului din SUA si discursul urmatorului presedinte al SUA, Donald Trump, mult mai normal decat retorica din campania electorala, au calmat partial pietele financiare, iar leul si alte monede din regiune, precum forintul si zlotul, au recuperat o mare parte din depreciere.

Astfel, leul se tranzactiona la 4,5120 lei/euro aproape de ora 10:30, dupa ce a inchis sedinta precedenta la 4,5095 lei/euro. In tranzactiile perfectate in piata interbancara in cursul noptii, cand sunt mai activi investitorii externi, cotatia a urcat cu mai mult de 1 ban, la peste 4,52 lei/euro.

Deprecierea leului din timpul noptii a fost similara ca evolutie cu cea a altor monede importante din regiune, forintul si zlotul, insa variatiile acestora din urma au fost mai puternice, deoarece pietele pe respectivele monde sunt mai lichide.

“Nu se misca foarte mult. Initial se dusese leul spre 4,52 lei/euro, dar acum s-a intors inapoi la 4,51 lei/euro. Si regiunea s-a mai intors, forintul si zlotul. Si dolarul si-a mai revenit. Nu pare o reactie puternica. Obligatiunile sunt si ele un pic mai sus. Zece ani pentru Romania este cotata cu 5 puncte de baza mai in dimineata asta. Parea initial ca o sa fie o reactie mai puternica”, a declarat economistul unei banci.

Avand in vedere incertitudinile cu privire la ce ar insemna pentru SUA presedintia lui Trump (poate protectionism cu efecte negative asupra cresterii globale), exista multa turbulenta in pietele globale, cu scaderi profunde pe pietele de actiuni, semn al aversiunii fata de risc, potrivit unei note catre investitori si analisti a ING Bank.

“Reactia euro/leu pe termen scurt depinde de evolutiile globale, dar moneda romaneasca este, din prisma istorica, mai putin volatila decat cele din regiune (care deja s-au depreciat mai mult in aceasta dimineata). In tranzactiile timpurii, euro/leu a fost cotat in jurul a 4,52, dar s-a retras ulterior spre 4,51; daca perechea va reintra sub presiuni ascendente si se va indrepta din nou catre maximele anului, nu am exclude interventii pe piata valutara, avand in vedere ca suntem de parere ca una din limitele de variatie urmarite de banca centrala se afla langa 4,54. In concluzie, nu pare sa existe mult potential de crestere pentru euro/leu, mai ales in conditiile in care sentimentul din pietele globale s-a imbunatatit fata de reactia initiala severa”, afirma economistii ING Bank.

Donald Trump, un discurs normal

Pietele finanicare au inceput sa-si revina mai puternic dupa ce discursul de victorie a lui Donald Trump a calmat investitorii.

Angajamentul acestuia ca va reconstrui infrastructura SUA, va dubla rata de crestere economcia si "va face o treaba foarte buna" ca presedinte a adus calm pe pietele financiare, dupa o noapte volatila.

Donald Trump a castigat alegerile dupa ce si-a asigurat a asigurat voturile a peste 270 de electori, minimul necesar pentru a obtine mandatul de presedinte. Trump devine astfel al 45-lea presedinte al SUA.

Sursa foto: a katz/Shutterstock